Sreda 25.05.2011.
02:12
Srna

Hrvatska na ivici bankrota

Novinar "Biznis insajdera" Gregori Vajt listu je sastavio upoređujući petogodišnji CDS koeficijent, odnosno koliko je sredstava svakoj pojedinoj zemlji potrebno da osigura nova spoljna zaduženja, koja su ekonomski nestabilnim državama potrebna za otplaćivanje postojećih dugova i svakodnevno funkcionisanje.

Hrvatska u nezavidnoj ekonomskoj situaciji

U najgoroj situaciji nalaze se Grčka i Venecuela, jedine svetske zemlje kojima je potrebno više od milion dolara garancija da bi osigurale zajam u visini od 10 miliona. Slede Portugal, Irska, Argentina, Ukrajina, Liban, Vijetnam i Španija.

Iza Hrvatske, koja se nalazi na 10. mestu ove liste i ima petogodišnji CDS u visini od 264,83 bps-a, nalaze se Mađarska, Rumunija, Bugarska, Litvanija, Italija, Turska, Belgija, Kazahstan, Izrael, Poljska i Rusija, prenose hrvatski mediji. Srbije, srećom, nema na listi.

Ovom neslavnom listom vrlo upadljivo dominiraju evropske zemlje, a "Biznis insajder" objašnjava da je Evropa najgore pogođena svetskom privrednom krizom. Dodatni udar bila je današnja odluka kuće "Standard i Pur" da smanji kreditni rejting Italije.

CDS se izražava koeficijentom koji pokazuje koliko je sredstava državi potrebno da bi osigurala inostrani zajam, pa tako petogodišnji CDS u iznosu od 1000 bps-a znači da je državi potrebno milion dolara da osigura 10 miliona dolara duga.

2024 © - Vesti online