Utorak 24.05.2011.
23:35
Vestionline, Politika

Bosna postaje Bošnjakistan

Dobar vernik = dobar učenik

Već nekoliko dana Sarajevo potresaju reakcije na odluku ministra obrazovanja Kantona Sarajevo Emira Suljagića da "ocene iz predmeta veronauka ne ulaze u prosek ocena učenika". Javnost se u potpunosti podelila - na jednu stranu stali su oni koji smatraju da odluka "ugrožava verska i ljudska prava", a na drugu oni koji podržavaju ministra i njegovu odluku. Ovi drugi zastupaju mišljenje da su "načinom" na koji se trenutno radi diskriminisani svi učenici koji ne pohađaju veronauku.

Suljagićeva odluka poljuljala je i odnose između koalicionih partnera u kantonalnoj vladi, Stranke demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratske partije (SDP) do te mere da im, prema procenama analitičara, preti i razlaz. SDP podržava ministra, koji je i član ove stranke, dok SDA od njega očekuje da koriguje svoju odluku.

Pažnju medija, ali i javnosti privlače i brojni transparenti na sarajevskim ulicama na kojima pristalice ministra Suljagića, između ostalog, na jedan duhovit način pozivaju poglavara Islamske zajednice (IZ) BiH da "požuri" sa najavljenim "sarajevskim letom". "Ceriću, požuri sa letom, ubi ova kiša".

Naime, vrhovni poglavar IZ BiH Mustafa Cerić je na verskom skupu u Blagaju kod Mostara zapretio neredima na ulicama Sarajeva ukoliko bude "dirano u veronauku". Ministra Suljagića predstavio je kao nekog ko "mrzi muslimane i islam" i zatražio njegovu ostavku.

Protiv ministrove odluke ustala je i grupa studenata koji su posle obavljenog verskog obreda, organizovali proteste ispred nekoliko džamija, noseći transparente sa porukom "Stop islamofobiji".

U priču su se uključili akademici, intelektualci, javne ličnosti, a "najplastičniji" komentar dao je sarajevski režiser Haris Pašović koji je pobornicima i protivnicima odluke resornog ministra poručio da je u situaciji u kojoj jeste BiH potpuno svejedno da li će veronauka biti u školama i kako će se ocenjivati.

"U zemlji u kojoj deca maštaju da postanu kriminalci… ne znaju ko je protiv koga bio u Drugom svetskom ratu… smatraju da su deca druge nacionalnosti neprijatelji… potpuno je svejedno da li će veronauka biti u školama, da li će se ocenjivati i da li će ta ocena ulaziti u prosek ocena", izjavio je Pašović. 

Incko vs Cerić

 

"Uvek sam se nadao da će velikodušnost, solidarnost, saosećanje i tolerancija koji su vekovima deo bosanskohercegovačkog društva prevladati i pobediti očaj", rekao je Incko povodom Cerićevih pretnji najava "krvavom sarajevskom letu".

Dodao je da je "lično razočaran ovakvom izjavom od nekoga ko se obavezao da će promovisati mir i razumevanje".

"Takva retorika može imati samo negativne posledice na mir u Bosni i Hercegovini. Ako ova zemlja ne može pronaći humanost da odbaci mržnju i nepoverenje, ona ne može ponuditi budućnost svojoj deci", rekao je Incko.

 

Kabinet muftije Cerića je posle ove izjave izdalo još jedno svoje saopštenje. "Kabinet reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića duboko je razočaran pristrasnom i huškačkom izjavom visokog predstavnika, ako je tačna, i odbacuje osećaj krivice za podizanje tenzija koje je prouzrokovao kantonalni ministar nauke i obrazovanja Emir Suljagić svojom nepromišljenom i provokativnom odlukom o kršenju osnovnog ljudskog prava dece, a to je da im se njihova vera ne označava kao nepoželjna duhovna i kulturna vrednost u njihovom životu".

2024 © - Vesti online