Petak 11.12.2009.
13:03
Tanjug

Dodik: Nećemo iz BiH

Dodik ne želi secesiju, već primenu Dejtonskog sporazuma

"Na našem dnevnom redu nije secesija, nego primena Dejtonskog sporazuma", rekao je Dodik novinarima i dodao da Bosna i Hercegovina, ako želi biti stabilna, mora da raščisti odnose na bazi tog dogovora.

"To znači da se mnoge nadležnosti koje su otete, a nisu bile predmet sporazumevanja između strana u BiH, moraju vratiti na način sporazumevanja, kako bi se obezbedio dejtonski legitimitet za mnoge institucije koje su jednostrano prenesene na nivo BiH", rekao je Dodik.

Kuzmanović: Nismo za ukidanje entiteta

 

Predsednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da RS nikada neće prihvatiti ukidanje entiteta, neustavno prenošenje nadležnosti, ukidanje nekih institucija, unitarizaciju i centralizaciju, naturanje državnog, takozvanog bosanskog jezika i stvaranje državne, bosnaske, nacije.



On smatra da bi trebalo dozvoliti "ničim sputanu raspravu" i iznošenje stavova kao najbolji doprinos razumevanju Dejtonskog sporazuma i pozicije RS.

Komentarišući predstojeći sastanak koji je za ponedeljak zakazao lider SDA Sulejman Tihić, u vezi s dogovorom o ključnim pitanjima u BiH, među kojima su i ustavne promene, Dodik je rekao da će neko iz SNSD (njegove stranke) prisustvovati tome sastanku.

"Mi u SNSD podržavamo sastanke domaćih aktera o ključnim pitanjima u BiH i neko iz SNSD će biti prisustan na tome sastanku", rekao je Dodik.
2024 © - Vesti online