Utorak 24.05.2011.
15:06 >> 20:39h
Vestionline

Julija Timošenko optužena zbog dila sa Rusijom

Pristalice Julije Timošenko čekale su pred sudom njeno puštanje sa saslušanja. Dobila je i buket ruža na izlasku
 

Tužilaštvo navodi da je 10-godišnji ugovor potpisan januara 2009. poguban za ukrajinsku privredu i da Timošenko nije imala odobrenje vlade za sporazum. Portparol državnog tužilaštva je rekao da je tim sporazumom Ukrajina izgubla oko 310 miliona evra.

Timošenko je takođe optužena za korupciju u druga dva slučaja. Ona je rekala da su optužbe deo kampanje predsednika Viktora Janukoviča protiv opozicije. Osim lošeg ugovora sa Rusima, Timošenko terete i za kupovinu vozila hitne pomoći po "naduvanim" cenama i nenamensko trošenje državnog novca. 

Julija Timošenko danas se pod policijskom pratnjom pojavila u sudu kako bi je organi ispitali u vezi sa štetnim ganim ugovorom. Prema rečima predstavnika Tužilaštava Olega Puškara, istražitelji su danas bili prinuđeni da se obrate sudu da odobri privođenje Timošenkove.

"Imamo nalog Pečorskog suda o privođenju u sud pod stražom Julije Timošenko", rekao je on. "Sada će biti obavljene istražne radnje, posle čega će ona, sasvim moguće, ići kući", naveo je Puškar.

2024 © - Vesti online