Četvrtak 26.05.2011.
08:00
Vestionline

Preplanulo je lepo, ali i štetno


Kreme za samopotamnjivanje


Ove kreme su najbezopasnije jer uzrokuju samo hemijsku reakciju, koja se odigrava isključivo na gornjem sloju kože. Zbog toga boja iz tube brže bledi, odnosno kad se gornje, obojene ćelije u procesu obnavljanja kože raspadnu i otpadaju, tako i boja tena postaje svetlija, a to se dešava otprilike posle četiri dana.

Jedno od prvih jeste da ne idete u solarijum više od dva puta nedeljno, čak i ako imate izuzetno otpornu kožu, ne ostajati pod jakim UV zracima solarijuma duže od 20 minuta. U solarijumu najpre i najvidljivije strada kosa, koja postaje krta i lomljiva, gubi sjaj, pa bi bilo korisno da je zaštitite od korena do vrha pamučnom maramom ili kapom. Slaba tačka su vam još i usne jer koža usana ne stvara melanin, koji ima zaštitnu ulogu. Ukoliko ne želite da vam se usne isuše i izgube prirodnu boju, namažite ih balzamom sa UV zaštitom.

UV zraci iz solarijuma oštećuju i mrežnjaču oka, a tu ne pomaže ni žmurenje, već samo specijalna traka za njih, ali štetni zraci će i dalje prodirati. Dobra ideja su naočare za sunce sa jakim UV filtrom, baš kao da ste na pravom sunčanju. Pre solarijuma trebalo bi da dobro operete i obrišete kožu. Budite oprezni s parfemima, dezodoransima i drugim mirisnim proizvodima jer su mnogi od njih osetljivi na veštačko sunce i na koži posle veštačkog sunčanja ostavljaju fleke. Posle solarijuma, bilo bi dobro da blago hidrirate kožu. Deset sati nakon solarijuma nemojte da radite piling, zaboravite na alkoholni losion i kreme dubinskog dejstva.

2024 © - Vesti online