Utorak 24.05.2011.
12:13
Vestionline

''Pokažite da ste savladali demone prošlosti''

Povodom saopštenja da će samit u Varšavi bojkotovati predsednik Srbije Boris Tadić, a možda i predsednici Slovačke i Rumunije iz razloga što nije obezbeđeno asimetrično predstavljanje Kosmeta u odnosu na druge države. Tadić je saopštio da pomenuti samit nije u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, istakavši da sve što ''predsednik radi mora biti u skladu sa tim dokumentom''.

Šikorski je rekao da Srbija treba da "pokaže da je savladala demone svoje prošlosti".

Bojkotuje samit: Boris Tadić

"Poljska priznaje nezavisnost Kosova i Metohije i nema povoda zbog kojih ne bi trebalo da pozovemo predsednicu te zemlje na 17. samit zemalja Srednje i Istočne Evrope", kazao je Šikorski sinoć u programu televizije TVN24.

On je negirao da je predsednica Kosova Atifete Jahjaga pozvana na insistiranje SAD.

"U ovom momentu Kosovo priznaje 75 država, među njima većina članica Evropske unije. Poljska priznaje Kosovo i nema povoda da ga ne pozove", rekao je šef poljske diplomatije.

I kancelarija poljskog predsednika Bronjislava Komorovskog koji je domaćin samita na kome će se predsednici postkomunističkih zemalja susresti i sa Barakom Obamom saopštila je takođe da je Kosovo pozvano kao zemlja čiju je nezavisnost Poljska priznala.

"Treba imati na umu da je Poljska priznala Kosovo", kazala je agenciji PAP portparolka Komorovskog Joana Tšaska-Vječorek ali je priznala da može da se desi da zato samit bojkotuju šefovi nekih država koje ne priznaju nezavisnost Kosova.

Poljska vlada premijera Donalda Tuska je uprkos protestima i opozicione desnice, kao i tadašnjeg predsednika Leha Kačinjskog nezavisnost Kosova priznala 26. februara 2008. godine, ali ministar Šikorski je odmah sutradan saopštio da Varšava nema nameru da otvara ambasadu u Prištini.

Tšaska Vječorekova je kazala da je veliki uspeh već to što će samit okupiti lidere 20 zemalja regiona a da će na njemu učestvovati i predsednici Nemačke i Italije.

2024 © - Vesti online