Utorak 24.05.2011.
14:17
Press

DS opet uživa najveće poverenje naroda

Za DS bi, prema rezultatima istraživanja sprovedenog u prvoj polovini maja, glasalo 21,7 odsto, a za naprednjake 15,6 odsto anketiranih. Na izbore bi sigurno izašla tanka većina od 51 odsto birača, 38,1 odsto ne zna za koga bi glasalo, a 5,3 odsto bi precrtalo listić.

Ponovo popularna: Demokratska stranka
 

U poređenju sa aprilskim istraživanjem agencije "Ninamedija risrč", broj neopredeljenih se povećao za 8,2 odsto.

U periodu od aprila do maja podrška demokratama je porasla sa 17,9 na 21,7 odsto, dok je rejting naprednjaka posle štrajka njihovog lidera Tomislava Nikolića pao za čitavih devet odsto - sa 24,6 na 15,6 procenata.

Sve ostale stranke daleko zaostaju za dvema najvećim partijama, i, kako pokazuje istraživanje, ukoliko se u obzir uzmu i neopredeljeni birači, cenzus od pet odsto ne bi prešao niko osim demokrata i naprednjaka.

Najbliža cenzusu je Srpska radikalna stranka, kojoj je za mesec dana podrška porasla sa tri na 4,6 odsto. SPS ni u koaliciji sa PUPS-om i Jedinstvenom Srbijom, ako se sabere pojedinačni rejtinzi tih stranaka, ne bi ušao u parlament, jer bi za njih glasalo 4,3 odsto građana.

Demokratska stranka Srbije, sa podrškom od 2,8 odsto, Liberalno-demokratska partija, sa 1,7 odsto, i Ujedinjeni regioni Srbije sa 0,9 odsto. Demokrate najviše podrške uživaju u Vojvodini (25,9 odsto), naprednjaci u centralnoj Srbiji, a DS je od SNS jači i u Beogradu.

Posmatrano po starosnim kategorijama, za DS bi najviše glasali građani od 30 do 44 godine i stariji od 60, dok je biračko telo naprednjaka najviše koncentrisano među mladim glasačima starosti od 18 do 29 godina, kao i u srednjoj generaciji birača starosti od 45 do 59 godina.

2024 © - Vesti online