Četvrtak 22.10.2009.
08:33
J. L. Petković - Vesti

Šutanovac udaljen zbog NATO?

Zoran Dragišić, profesor beogradskog Fakulteta za bezbednost, smatra da izjava o "novoj bezbednosti" jeste ruska poruka Srbiji da ne ulazi u NATO.

Dragišić ocenjuje da "ako je novi koncept bezbednosti potreban, on neće zavisiti od Rusije, a Srbija tu neće imati ključnu ulogu".

’’Evropa se tu oslanja na NATO koji čini to jezgro i OEBS koji je šira organizacija i ima jako dobro budućnost. Dakle, izjava Medvedeva je politička, sa zanimljivim objašnjenjem ministara Šojgua i Dačiča da ni jedan ni drugi nisu zaduženi za bezbednost. Pretpostavljam da bi ministri poljoprivrede trebalo da o tome govore’’, dodao je Dragišić.

Šef poslanika DŠ-a Miloš Aligrudić u poseti Medvedeva vidi "znak da Rusija namerava da dalje unapređuje odnose sa Srbijom".

’’Njegov govor se uglavnom kretao u granicama očekivanog. Jedna nova i zanimljiva stvar u tom govoru je svakako bilo pominjanje potrebe da se otvori razgovor sa Evropom o novom bezbednosnom okviru’’, rekao je Aligrudić.

On ocenjuje da se, u prilog tome, ne može verovati u jednostranu i bezbednosnu strukturu oslonjenu isključivo na pozicije NATO-a.

O bezbednosti bi trebalo da priča ministar odbrane, ako je uopšte o tome trebalo da se razgovara. Dragišić je primetio i da ministar ekonomije nije bio prisutan, "iako je bilo puno reči o saradnji iz njegovog resora".

Ostaje nejasno da li je Šutanovac spustio loptu po pitanju NATO-a, pa i načelnika Generalštaba Miloja Miletića poslao u zvaničnu posetu Velikoj Britaniji baš u vreme dolaska Rusa, a on pristao da se "ne ističe". Zvanično, u Vladi nam je rečeno da Šutanovac nije trebalo da dolazi u Palatu Srbije, jer "vojno-tehnički sporazum koji je trebalo da potpiše, nije gotov". Pošto nije bilo potpisivanja, ni Šutanovac nije morao da dođe.

S druge strane, u vreme priprema posete Medvedeva Beogradu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov navodno je rekao u Moskvi da je "stari sporazum dovoljan" i da novi ne mora ni da se piše.
 

2024 © - Vesti online