Ponedeljak 23.05.2011.
05:45
Vesti

Odnosi Srbija-SAD: Ekonomija popravlja politiku

Desko Nikitović

Nikitović je u razgovoru sa urednicima i novinarima medija iz Srbije u Čikagu rekao da Srbija previše vremena gubi na "oštećenu" političku saradnju, umesto da se posveti privlačenju američkih investicija.

"Ako napravimo dobru ekonomsku saradnju, imaćemo i političku", poručio je konzul i dodao da zapadne ambasade u stranim zemljama najmanje polovinu aktivnosti posvećuju ekonomiji i ekonomskoj diplomatiji.
 

Prema njegovim rečima, o značaju američkih investicija za Srbiju najbolje govori primer vlasnika železare u Smederevu, američkog "Ju-es stila", koji je za sedam godina "na pravi način obrazovao više menadžera nego verovatno svi ekonomski fakulteti u Srbiji zajedno".


"Treba da znamo da te velike firme imaju veliki uticaj i na političare u svojoj državi, to jest u SAD. Jedna reč njihovog generalnog direktora vredi daleko više nego bilo koji plaćeni lobista", kazao je Nikitović.
 

Naveo je da konzulat ne odustaje od pokušaja da u Srbiju dovede i američku kompaniju "Džon Dir", a dodao je i da Srbija mora mnogo više pažnje da posveti dijaspori koja u zemlju godišnje šalje oko 4,5 milijardi američkih dolara.

2024 © - Vesti online