Ponedeljak 23.05.2011.
06:49
D. Lj. J. - Vesti

Bregović napravio urnebes u Skoplju

Iako su Skopljanci trubače prihvatili sa neskrivenim oduševljenjem, Bregi ta reklama nije bila ni potrebna, jer sam pomen njegovog imena znači puna sala, dobra muzika i još bolja zabava. Tako je bilo i na koncertu u Metropolis areni koju su okupirali i mladi i stari, njih oko 5.000 đuskajući i veseleći se do ranih jutarnjih sati.

Oduševio Makedonce: Goran Bregović i "Orkestar za svadbe i sahrane"


Čim je Brega izašao na scenu, i još pre nego što je uzeo gitaru u ruke i počeo da svira, publika je bukvalno podivljala. Taktovi njegovih hitova nisu ostavili ravnodušne niti brojne novinare, snimatelja i fotoreportere okupljene ispred same scene. Bregina muzika ih je toliko ponela da su u jednom trenutku pobacali svoje kamere i aparate i prepustili se uživanju u urnebesnom ritmu muzike.


U makedonsku prestonicu Goran Bregović je stigao svega par sati pre koncerta. Organizatori su nam poverili da osim debelog koverta (suma je ostala tajna) i omiljenog viskija, posebnih zahteva nije imao. Nacionalno piće, šljivovica, pomenuta je samo u nazivu njegovog novog albuma "Šljivovica i šampanjac", sa kojeg je promovisao numere, ali sa viskijem u ruci.


Nakon sat i nešto svirke, Bregović je ustao, poklonio se publici i sa orkestrom napustio scenu, ali se ubrzo, na gromoglasni bis, vratio i nastavio sa muziciranjem.

Karmen - najveselija

 

Sa flašom vina u ruci i suzom radosnicom u oku, na koncertu je bila najveselija Vaska Jankoska, makedonska pevačica koja je bila vokal čuvene pesme "Ederlezi" koju je Bregović komponovao za film Emira Kusturice "Dom za vešanje". Jedno vreme ona je nastupala sa Bregom, a poslednji angažman joj je bio u operi "Karmen sa srećnim krajem", gde je igrala i pevala u ulozi Karmen.

 

Najveselija: Vaska Jankoska


- Bilo je divno raditi sa Bregom, ali više nisam mogla, niti imala snage. Turneje su postale previše naporne za mene, a i rešila sam da se kao samohrana majka više posvetim sinu i njegovom školovanju - rekla je Jankoska.

2024 © - Vesti online