Ponedeljak 23.05.2011.
04:58
Vestionline

Jedinstvene utičnice za sve automobile?

Tim Valtera Menekesa već tri godine radi na proizvodnji jedne nove vrste utičnica – za elektro-automobile, za koju stručnjaci kažu da je "posao budućnosti vredan milijarde", i u Evropi i širom sveta.

Angela Merkel "proverava" "Menekesove" utičnice

Utičnica firme "Menekes", koja zapošljava 400 radnika, mogla bi da postane evropski standard za elektro-automobile. Ranije su proizvođači takvih automobila imali različite sisteme, ali u budućnosti trebalo bi da se sa jednom i jedinstvenom utičicom elektro-automobil puni na bilo kojoj stanici u Evropi, smatraju stručnjaci.

DW navodi da su se svi evropski proizvođači automobila odlučili za utičnice kompanije "Menekes", kao i elektro-snabdevači poput francuske firme "Enerži", nemačkih "RWE" i "E.on", ali i Italijani.

Oni smatraju da je to najbolje što se na tržištu može naći, kaže Valter Menekes, upozoravajući da se firma susreće se brojnim tehničkim problemima koji se javljaju prilikom izgradnji stanica za punjenje elektricnih automobila u svim elektro-mrežama u Evropi. Tu je, na primer, problem različitih napona.

Nije u pitanju samo tehnički razvoj već i komunikacija sa korisnicima koji bi u budućnosti trebalo da se za odluče za određeni sistem, a paralelno moramo da se nosima sa standardima, proizvođačima vozila, proizvođačima i distributerima električne energije i sve to će malo da produzi rokove, kaže Folker Lacaro, šef razvoja u "Menekesu".

Vlada Nemačke namerava da milijardama evra subvencioniše korišćenje električnih automobila i time podstakne njihovu prodaju, dok se nacionalnim programom "Elektromobilnost" predviđa subvencije od 3,8 milijardi evra koje treba da omoguće da do 2020 na nemačkim ulicama i putevima bude najmanje milion elektricnih automobila.

2024 © - Vesti online