Nedelja 22.05.2011.
21:14
Vestionline

"Srbijo, shvati Kosovo je nezavisno"

Milo Đukanović 

Govoreći na konferenciji "Balkanska inicijativa za jačanje društva jugoistočne Evrope", koja je danas počela u Bečićima, Đukanović je rekao da za rešavanje problema Srbije i Kosmeta treba mnogo vremena i da Beogradu i Prištini treba pomoći tako da Beograd shvati da je "nemoguća revizija granica i da je Kosovo nezavisno".

Prema njegovim rečima, Srbija treba da se usredsredi na svoju budućnost, a to je njena evropska perspektiva.

"Srbija treba da bude negde, ako ne lokomotiva, ono na početku kompozicije. Ako je na kraju, kao što je sada, to usporava... Važno je da se Srbija okrene evropskoj budućnosti, a Kosovo da se usredsredi na svoju nezavisnost, da profunkcionišu institucije, da se uspostavi vladavina prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava", rekao je Đukanović.

On je naveo da EU zapadni Balkan mora da doživi kao šansu, a ne kao problem jer, kako je rekao, samo ujedinjena Evropa može biti dovoljno efikasna da bi bila konkurentna pošto će, u protivnom, izgubiti trku.

Govoreći o BiH, Đukanović je rekao da je deo odgovornosti zbog sadašnjeg stanja na bosanskom društvu, ali pre svega na međunarodnoj zajednici koja je na tom planu podbacila.

Đukanović smatra da je međunarodna zajednica poslednjih godina više trenirala strogoću u BiH nego što je konstruktivno radila na osposobljavanju institucija da prezumu odgovornost za svoju budućnost.

"U toj dimenziji je međunarodna zajednica podbacila sa politikom prema Bosni", naglasio je Đukanović na konferenciji "Balkanska inicijativa za jačanje društava jugoistočne Evrope".

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da je Zagreb Hrvatima u BiH poslao "transparentnu poruku" da je, kako kaže, njihova država BiH, a glavni grad Sarajevo i da tu "kreiraju svoju politiku".

Govoreći na panelu pod nazivom "Dve decenije kasnije - naučene lekcije, nove ideje i zajedničke vrednosti" Đukanović, Kučan i Mesić su ocenili da, pored evropskih integracija, sudbina celog regiona treba da bude članstvo u NATO.

2024 © - Vesti online