Četvrtak 10.12.2009.
18:13
Tanjug

Novogodišnji vašar u znaku muzeja

Na vašaru će biti tri celine - u hali tri biće predstavljeni muzeji sa kulturnom baštinom, u hali dva i delu hale jedan biće prodaja robe široke potrošnje, a u hali jedan tradicionalni "luna park".


Predstavljanje muzeja organizovano je na inicijativu direktora Prirodnjačkog muzeja Slavka Spasića, koji je rekao da Srbija ima bogato kulturno nasleđe, ali da muzeji nemaju gde da ga predstave.


Mamut Kika
Prirodnjački muzej će na sajmu predstaviti kopije mamuta "Kike" iz Kikinde i "Vike" iz Viminacijuma, a "Kika" će ubuduće biti deo internacionalne izložbe ledenog doba, koja će putovati svetom. Na sajmu će biti i gosti iz inostranstva, s kojima je organizovana izložba dinosaurusa u Beogradu.


Posetioci će, u istoj hali, imati priliku da se slikaju pored četiri automobila nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, među kojima su "rols rojs fantom" - limuzina duga šest metara i teška tri tone i jedini blindirani primerak "mercedesa" u svetu - "pulman", dužine 6,24 metra i težak 4,1 tonu.


Muzej vazduhoplovstva prikazaće avion dvokrilac "opnokrilac Boing Štirman", koji se pojavljuje u filmovima, i jedrilicu "vikT", kao i nekadašnje pilotsko odelo.


Muzej nauke i tehnike predstaviće, među ostalim, traktor proizveden u Mađarskoj 1925. godine i lokomobil koji pokreće pogonska vodena para, a koristi se u poljoprivredi.


Etnografski muzej
Etnografski muzej će prikazati zimsku zbirku odeće - kožuhe i rukavice, a Pedagoški ambijent učionice s kraja 19. veka i vaspitne mere koje su tada primenjivane, kroz scensku igru.


Muzej kinoteke izložiće kamere od 1895. do 1995. godine, muzej "Nikola Tesla" predstaviće izložbu "Teslin čudesni svet elektriciteta", a biće prisutan i Muzej RTS-a u osnivanju.


Na vašaru robe široke potrošnje posetioci će moći da nabave prigodne poklone za novu godinu, a zatim da se zabave u "luna parku", koji će imati 37 najmodernijih objekata za zabavu.


Sajamska ulaznica važiće i kao karta za jednu besplatnu vožnju u "luna parku", gde se cene kreću od 30 do 150 dinara.

2024 © - Vesti online