Nedelja 22.05.2011.
13:32
Vestionline

Patrijarh na proslavi Hrama svetog Nikolaja

Patrijar Irinej na službi
Crkva svetog Nikolaja u Sremskim Karlovcima
 

Crkva svetog Nikolaja počela je da se gradi 1758. godine na inicijativu mitropolita Pavla Nenadovića.

 

Građena je četiri godine u baroknom stilu po projektima bečkih arhitekata. Krajem 18. veka teško je stradala u požaru, a prvi put je obnovljena 1805. godine.

 

Vek kasnije ponovo je rekonstruisana i dobila, umesto barokne, renesansnu fasadu. Lane je, povodom 100 godina te velike obnove, ponovo doterana i danas predstavlja reprezentativno zdanje SPC i ponos Sremskih Karlovaca.

Patrijarh Irinej, kojem je ovo prva poseta Vojvodini otkako je ustoličen, predvodio je litije i služio liturgiju uz sasluženje većeg broja mitropolita i episkopa iz svih krajeva Srpske pravoslavne crkve.

Svečanosti su prisustvovali ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samouptavu Milan Marković, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i mnogi drugi gosti.

Dvodnevna svečanost započela je još sinoć u "Dvoru" otvaranjem izložbe o rekonstrukciji Hrama, a potom nastavljena na centralnom trgu umetničkim programom u kojem su učesvovali grupa Legende, Biljana Krstić i više crkvenih horova.

Organizator proslave je Eparhija sremska, sa episkopom sremskim Vasilijem na čelu, a pokrovitelj Vlada Vojvodine.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Vojvodine kategorisao je Sabornu crkvu kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, jer se u njoj, pored fresaka, slika Paje Jovanovića i drugih vrednih verskih i umetničkih predmeta nalaze i dve relikvije - delovi moštiju drugog srpskog arhiepiskopa Svetog Arsenija Sremca i "Čudotvorna ikona" Presvete Bogorodice Bezdinske.

2024 © - Vesti online