Nedelja 22.05.2011.
04:14
Srna

Skrivanje Mladića i Hadžića - organizovani kriminal?

Isti izvor navodi da su već oformljeni timovi MUP-a i službi bezbednosti koji će zajedno analizirati informacije, tragati za beguncima i pratiti osobe osumnjičene za skrivanje haških optuženika.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da nova strategija za hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića podrazumijeva aktivniju ulogu policije.

Ratko Mladić i Goran Hadžić

U MUP-u kažu da je do sada policija samo asistirala i izvršavala zadatke po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, što je podrazumevalo pretrese objekata i hapšenje osumnjičenih, a ubuduće će aktivno učestvovati u lociranju i pronalaženju haških optuženika, što je do sada isključivo bilo u nadležnosti Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

U tom cilju, broj policajaca je već povećan za 50 odsto u bezbednosnom sektoru koji će se baviti samo proverama i potragom za haškim optuženicima.

U izveštaju Savetu bezbednosti, glavni haški tužilac Serž Bramerc ocenjuje da Mladić i Hadžić neće biti uhapšeni ako se ne poboljša saradnja Beograda i Haga i kada je reč o mreži pomagača.

Bramerc je zatražio od srpskih vlasti novi i znatno strožiji pristup u potrazi za beguncima i sugerisao da ne bi trebalo sav teret potrage da nosi BIA.

2024 © - Vesti online