Nedelja 22.05.2011.
08:00
Vestionline

Manje sna - više kilograma

Manjak sna utiče na kilažu

Prema toj studiji, koja je u objavljena u Američkom kliničkom časopisu nutricionizma, nespavanje vodi ka dobijanju telesne težine - dolazi do veće potrebe za hranom i sporijeg sagorevanja kalorija.

"Rezultati studije su pokazali da samo jedna noć nespavanja može da smanji potrošnju energije kod čoveka, a da, s druge strane, san utiče na njeno pravilno trošenje u organizmu“, rekao je vođa istraživanja Kristijan Benedikt sa švedskog Univerziteta "Upsala“.

Studenti, njih 14, bili su podvrgnuti različitim uslovima - isprekidan san, nespavači i oni sa normalnim snom. Tokom nekoliko dana ispitivanja, redovno su im praćeni ishrana, šećer, hormoni i drugi metabolički indikatori.

Naučnici su otkrili da samo jedna neprespavana noć, za razliku od dobrog sna, može da uspori metabolizam i varenje hrane uspori za između pet i 20 odsto.

Mladići su, takođe, imali visok šećer, grelin, hormon za stimulisanje gladi, i kotizol, hormon koji učestvuje u odgovoru organizma na stres.

Ranije sprovedena istraživanja su pokazala da su judi koji spavaju pet ili manje časova skloniji gojenju i bolestima poput dijabetesa tipa 2 - najprostranjenijeg oblika šećerne bolesti.

Ta istraživanja, međutim, nisu pokazala da gubitak sna utiče na povećanje telesne mase.

Naučnici tvrde da faktori, poput načina života i dijete, takođe, mogu da vode povećanju telesne težine, pa čak, i gojaznosti.

Zbog svega navedenog organizacija "Nešenel slip faundejšn“ preporučuje da odrasli svake noći spavaju izmađu sedam i deset sati.
 

2024 © - Vesti online