Subota 21.05.2011.
12:04
Đ. Barović - Vesti

Strazbur brani Mladiće?

TRAŽE PRAVDU: Bosiljka i Darko Mladić sa advokatom Šaljićem

- U pretresu kuće, 22. februara prošle godine, od Bosiljke je oduzeto 1.940, a od Darka 12.600 evra.

Mada smo se bezbroj puta obraćali državi da porodici vrati ovaj novac, nikada nismo dobili čak ni odgovor da su primili naša pisma.

Porodica je zato odlučila da presavije tabak i na sudu dobije ono što je njeno.

To je navodno novac koji je služio za skrivanje generala?
- Pare su oduzete sa takvim obrazloženjem, ali država nema nijedan dokaz za takvu tvrdnju.

Istovremeno, ni protiv Bose ni protiv Darka nije pokrenut nikakav postupak. Pa taj novac je bio u kući i prilikom ranija tri pretresa i neka neko pita policiju što tada nije služio za skrivanje Ratka Mladića.

U Tužilaštvu za ratne zločine spominju i 80.000 evra koji su oduzeti od porodice?
- To je glupost. Taj novac je oduzet od jednog komšije, doktora iz Kliničkog centra Srbije. On je kasnije podneo zahtev i pare su mu vraćene.


Tužilaštvo ima informacije da je ipak reč o parama generala i da ih je Darko doneo iz Moskve?

- Ma kakva Rusija. To su gluposti. Pa te pare je policija pronalazila i pre nego što je Darko boravio u Rusiji. Neka Tužilaštvo proveri sa policijom da li je tako ili ne.


A da porodica nije tužila državu jer je najavljeno oduzimanje imovine?

-To je novac koji ima poreklo. Bosa je devizni penzioner, jer prima penziju iz Makedonije, a Darko je godinama kao privatnik štedeo novac kako bi kupio veći stan jer mu deca rastu. Nema nikakvih zadnjih misli ili bilo šta slično. Porodica od države ne traži ništa tuđe, već samo ono što je bespravno uzeto.


Koliko je zaista realno da te pare dobiju?
- Ako će se poštovati zakoni, onda nemam dileme. Međutim, ako bude bilo potrebno, čim iscrpimo sve mogućnosti u Srbiji obratićemo se Sudu pravde u Strazburu, pa neka država nastavi da se bruka jer će taj sud generalovoj porodici sigurno vratiti pare.


Tužilac Serž Bramerc je negativno ocenio saradnju Srbije sa Hagom. Iznenađeni ste?
- Nimalo. Ni Bramercu ni međunarodnoj zajednici ne odgovara mogućnost da je Ratko Mladić mrtav i da tu više nema posla za njih. Raspitajte se koliko para svako od njih mesečno inkasira na konto navodne potrage za generalom. Istovremeno, međunarodnoj zajednici Ratko Mladić je odličan razlog da vrše stalne pritiske na Srbiju.

Ustupanje predmeta

 

Mladiću će suditi, i to pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu?
- Tačno, ali zar se strategija Haškog tribunala ne zasniva na ustupanju predmeta nacionalnim sudovima. Dosta predmeta je koliko znam već i ustupljeno.


Je l' to znači da bi se general Mladić predao ako bi mu se sudilo u Srbiji?
- Ako bi mu se organizovao proces pred ovakvim sudovima, onda bi bio lud da pristane. Pa u tom slučaju on ne bi imao nijednu jedinu garanciju za fer suđenje.

2024 © - Vesti online