Subota 21.05.2011.
00:52
Vestionline

Ubijena 34 demostranata širom Sirije

Dete je bilo među 12 demostranata koji su ubijeni u centralnosirijskom gradu Homs, dok je njih 15 ubijeno u Maret al Namanu blizu zapadnosirijskog grada Idlib, javila je francuska agencija AFP.

Sirijska vojska preteruje u upotrebi sile?

Dvoje demonstranata su ubijeni u južnoj regiji Dara, epicentru protesta koji su zahvatili Siriju od 15. marta, još jedan u Daraji predgrađu Damaska, jedan u luci Latakija, dvoje u istočnom gradu Deir Ezor i jedan u centralnom gradu Hama, naveli su sirijski aktivisti.

AFP navodi da je u međuvremenu sirijska državna televizija za današnje nasilje okrivila naoružane bande koje su, kako prenosi, navodno otvorile vatru na civile i snage bezbednosti u regionu Idlib i na periferiji grada Homs, ubijajući i ranjavajući veliki broju okupljenih.

"Ubistva moraju da se zaustave. Nezavisni posmatrači moraju biti upućeni u zemlju (Siriju)", rekao je direktor sirijske Organizacije za nadgledanje ljudskih prava Rami Abdelraman u izjavi za agenciju Rojters.

Grupe za zaštitu ljudskih prava navode da je više od 850 ljudi ubijeno u sukobima i nemirima u Siriji od početka protesta protiv predsednika Bašira Asada pre dva meseca.

2024 © - Vesti online