Petak 20.05.2011.
18:48
Vestionline, Beta

Dinkić: U Srbiji zavladala partokratija

"Zato i imamo situaciju da se ukrug vrte jedni te isti lideri, uključujući i mene", rekao je on u intervjuu "Blicu".

Dinkić upozorava - vlada partokratija

"Oni koji su bili na čelu države najviše su odgovorni za to što se sistem nije menjao. Stranke često koriste državne resurse za sopstvene promocije", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, velika je zabluda da je on učestvovao u stvaranju tog partokratskog sistema, budući da je bio u vlasti.

"Ja zapravo nikad nisam mogao da utičem na promenu sistema, jer moja stranka nikada nije imala ni blizu većine. Nikada nismo mogli da utičem na promenu kompletnog sistema. Sada, kao URS, verujem da možemo da dobijemo dovoljnu podršku građana kako bismo sproveli prave promene", kazao je Dinkić.

“Idem tamo gde me zovu“


Na pitanje da li je potrebno da, kao lider URS, sa ministrom Nebojšom Ćirićem otvara fabrike, Dinkić je rekao da misli da je "fer da svako promoviše ono što je uradio za državu i građane" i da mu ne pada na pamet da se pojavi na otvaranju nekog puta ili drugih projekata na kojima nije lično radio.


"Ozbiljni investitori i danas mi se javljaju i redovno razgovaram sa njima", kazao je Dinkić.

On je istakao da je na terenu video da "građani više podržavaju decentralizaciju nego ulazak u EU".

Prema njegovim rečima, inicijativu URS za decentralizaciju potpisalo je 12 predsednika opština iz drugih stranaka, uključujući i opozicione.

"Ima još mnogo gradonačelnika koji bi ovo potpisali, ali se plaše reakcije šefa iz Beograda", rekao je Dinkić i dodao da "Srbiji treba više hrabrosti i više lidera".

Dinkić je kazao da je lider SPS Ivica Dačić "priču o podeli Kosova otvorio ničim izazvano" i da "to trenutno nije tema u razgovorima sa međunarodnom zajednicom".

"Onog časa kad to postane tema, a mislim da bi bilo dobro da postane, izneću svoj stav", dodao je Dinkić.

“Monetarna politika NBS nije dobra“

Dinkić je ocenio i da je Narodna banka Srbije napravila kardinalnu grešku što nije kupovala devize kako bi sprečila prekomerno i nerealno jačanje domaće valute.

"Dinar ne jača jer je naša ekonomija ođednom postala jaka, već zato što se država zadužuje u devizama preko evro obveznica. Banke prodaju te devize i vrše pritisak na jačanje dinara", rekao je Dinkić.

Dinkić, koji je bivši guverner NBS i ministar finansija, rekao je da paket monetarne politike centralne banke nije dobar, jer NBS stalno podiže referentnu kamatnu stopu i tako poskupljuje kredite privredi koja ima problem likvidnosti, a istovremeno to ne smanjuje inflaciju.

2024 © - Vesti online