Subota 21.05.2011.
08:00
Vestionline

Amazonsko pleme ne zna za pojam vremena

Amondavajci shvataju da se događaji dešavaju u vremenu, ali u njihovom jeziku ne postoji posebna reč za taj pojam, navode istraživači koji nameravaju da prouče i jezike drugih amazonskih plemena kako bi videli da li i oni ispoljavaju istu specifičnost.

Vreme, šta je to?

Pripadnici plemena Amondava su prvi put došli u kontakt sa spoljnim svetom 1986. godine. Istraživači sa britanskog Univerziteta u Portsmautu i brazilskog Federalnog univerziteta Rondonija počeli su nedavno da analiziraju pojam vremena u njihovom jeziku.

"Mi ne kažemo da je to narod 'bez vremena' ili 'van vremena'. Amondavajci, kao i svi drugi narodi, razgovaraju o događajima i pojedinim delovima događaja", kazao je Kris Sinha, profesor psihologije jezika na Univerzitetu u Portsmautu.

"Ono što nismo našli jeste vreme kao pojam nezavistan od događaja koji su se desili; oni nemaju pojam vremena kao nečega u čemu se događaji dešavaju", objasnio je on.

Amondovajci nemaju reč za "vreme", ali ni za vremenske periode kao što su "mesec" i "godina".

Oni ne računaju godine starosti, već koriste različite reči za pojedine faze života i položaje u okviru zajednice. Naučnici pretpostavljaju da je odsustvo pojma vremena posledica odsustva "tehnologije vremena" - kalendarskog sistema i sata, što je opet povezano sa činjenicom da je, kao i kod mnogih drugih plemena, njihov numerički sistem limitiran.

2024 © - Vesti online