Četvrtak 22.10.2009.
05:11
BBC

Vanredne mere u Pakistanu

U eksploziji dve bombe na Međunarodnom islamskom univerzitetu ubijeno je najmanje šest osoba uključujući i dva bombaša-samoubice a 18 ljudi je ranjeno.

Jedna bomba je eksplodirala u kafeu za studentkinje, a druga ispred kabineta profesora šerijatskog prava.

"Ovo što se dogodilo je izuzetno tragično. To je prvi put u 25-godišnjoj istoriji ovog univerziteta da je došlo do takvog incidenta. Preduzeli smo sve moguće mere bezbednosti i postavili stražare na svaki ulaz, ali gotovo je nemoguće potpuno zaštititi tako ogroman univerzitetski kompleks", rekao je Anvar Husain Sidiki, rektor Međunarodnog islamskog univerziteta u Islamabadu.

Jedan komandant talibana, Kari Husein, izjavio je za BBC da je njegova grupa izvršila napade na univerzitet. Dodao je da je "ceo Pakistan sada ratna zona".

Kopnenoj ofanzivi pakistanske armije protiv Talibana u oblasti Južni Vaziristan (pakistanska pokrajina nedaleko od avganistanske granicepre) prethodile su nedelje vazdušnih i artiljerijskih napada na mete u uz avganistansku granicu.

U poslednjih dve nedelje je u nizu koordinisanih samoubilačkih i bombaških napada pobunjenika širom Pakistana poginulo preko 150 ljudi.

Takođe u sredu je javljeno da se vode intenzivne borbe oko grada Kotkaja, a vojska je tokom vikenda zauzela talibansko uporište u Spinkai Ragzaiju pošto su se pobunjenici povukli u okolne planine.


Predstavnik pakistanske vojske general major Atar Abas rekao je BBC-ju da su trupe naišle na žestok otpor pobunjenika, na čelu s novim talibanskim vođom Hakimulahom Mehsudom, i da očekuje da će operacija trajati od šest do osam nedelja.

Skoro sve komunikacione veze u Južnom Vaziristanu su u prekidu, nakon što su talibani uništili telekomunikacioni toranj u Tiarzi.

2024 © - Vesti online