Petak 20.05.2011.
10:13
Srna

Vojvodina se uključuje u pregovore sa EU?

Zastava Vojvodine

"Vojvodina je zajedno sa Vladom Srbije uključena u sve projekte i procese koje država preduzima da bi postala deo evropske porodice.

Osim toga, spremni smo i da, kao Vojvodina, pokažemo naše modele razvoja privrede, očuvanja identiteta nacionalnih zajednica, kao i primenjivanje evropskih standarda u razvoju evropskih institucija", rekao je Pajtić za novosadski "Dnevnik".

Egereši kaže da je normalno da svaka ozbiljna i promišljena strategija pregovaranja sa EU podrazumijeva uključenost regionalnih nivoa vlasti.

"Osim toga, donošenje dva zakona o javnoj svojini i drugim imovinskim pravima, kao i o finansiranju nadležnosti Vojvodine, ne samo što je ustavna obaveza, nego je i jedna od `deset evropskih zapovesti`. Pokrajinska administracija već je bila uključena u pripremu odgovora na Upitnik Evropske komisije kad je demonstrirala ozbiljne kapacitete", rekao je Egereši.


Predsednik Instituta evropskih regija Franc Šauzberger kaže da je komisija Komiteta evropskih regija pre dva dana usvojila preporuku kojom se Vladi Srbije sugeriše da predstavnike vojvođanske vlade uključi u pregovore sa EU.

2024 © - Vesti online