Petak 20.05.2011.
11:38
Beta

Šta je Gadafijev režim ponudio Rusima?

"Čak smo spremni da odemo tako daleko da povučemo vojsku iz svih libijskih gradova i naseljenih mesta. To je nova ponuda", rekao je Ibrahim na konferenciji za štampu koja je održana kasno sinoć u glavnom gradu Libije, dok se u pozadini čuo napad NATO avijacije.

Dao ponudu koja se ne može prihvatiti?: Moamer el Gadafi

Ibrahim je rekao da bi, u sklopu jednog ovakvog mirovnog sporazuma, i NATO morao da prekine napade na mete u Libiji. Takođe je rekao da je ovo najviše što je libijska vlada ponudila otkako je u zemlji izbila pobuna.

Vođe libijskih pobunjenika sa sedištem u Bengaziju za sada se nisu oglasili povodom ponude iz Tripolija. Oni su do sada odbijali mirovne predloge Gadafijeve vlade, osokoljeni NATO napadima koji su im pomogli da preotmu neke delove libijske teritorije.

Kao jedan od razloga za odbijanje bilo je i uverenje pobunjenika da se Gadafijevom režimu ne može verovati.

Sam Gadafi se juče nakratko pojavio na državnoj televiziji posle nekoliko dana pauze.

U međuvremenu, libijske trupe su bombardovale pobunjenička uporišta i kampove za obuku na planinskim visovima jugozapadno od Tripolija, tvrdi opozicija u Bengaziju.

Zaraćene strane se, po svoj prilici, bore za kontrolu nad dva autoputa severno i južno od strateški važnog planinskog lanca Nafusa koji vode ka Tunisu.

Pobunjenici su koristili ove drumove za dopremanje potrepština u kampove odakle se nadaju da će u jednom trenutku krenuti na Tripoli.

2024 © - Vesti online