Petak 20.05.2011.
04:42
Blic

Srbin tražio da mu odseku šaku i zamene je bioničkom

Bioničkom šakom moguće je izvoditi i prilično složene pokrete
 

Novom šakom ubuduće će moći da hvata, uštine, pa i da izvede dosta precizne pokrete prstima. Milorad će moći i da kontroliše ruku koristeći moždane signale koji su već jednom proizvodili slične pokrete u biološkoj ruci.


Posle nesreće koju je doživeo pre 10 godina u Srbiji dok je bio na odmoru, u šaci je izgubio svaki osećaj iako je ona ostala u potpunosti nepovređena. U operaciji koja nije bila lišena kontroverzi, austrijski lekar prof. Oskar Acman iz AKH klinike u Beču odsekao mu je šaku i zamenio je robotičkom.


Mladić je u udesu zadobio i povredu ramena, koja se naziva brahijalni pleksus, i zbog koje nije imao nikakav osećaj u celoj desnoj ruci.


Transplantacijom mišića i delova nervnog tkiva iz noge u ruku profesor Acman je uspeo da mu povrati osećaj i funkciju nervnih vlakana u podlaktici, ali šaka se nikada nije oporavila.


Činjenica da mu je obnovljeno nervno tkivo u podlaktici i da su se električni signali koji iz mozga stižu u podlakticu pojačali dopuštala je, međutim, jednu ne baš uobičajenu opciju: amputaciju beskorisne šake kako bi se ona zamenila robotičkom.


Na vidu koji je pred vama možete da vidite drugog mladića, Patrika iz Austrije, kojem je prošle godine urađena slična operacija.


 

2024 © - Vesti online