Petak 20.05.2011.
18:18
N. S. Preradović - Vesti

Srba ojadio Srbiju za milione evra

Srba Ilić
 

Ako se tome doda da je u aprilu 2007. godine isti sud doneo presudu da u slučaju Putnik , kako kažu u Agenciji za privatizaciju, država Iliću isplati 7,4 miliona dolara, jasno je koliko je država loše poslovala.


U slučaju Putnik firma Slobe Ilića pokrenula je postupak pred međunarodnom arbitražom i tražila povraćaj novca koji je on dao za Putnik. Agencija je taj spor izgubila, a Vladi nije ništa drugo preostalo nego da uplati ukupno 7,4 miliona dolara, kolika je bila cena bankarske garancije. Međutim račun na kom je novac sada je blokiran.


- Agencija je pokrenula postupak pred domaćim sudovima za poništaj međunarodne arbitraže po kome Srbija treba da isplati 7,4 miliona dolara za Putnik - kaže za "Vesti" Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju.
 

Državi samo 860.000 dolara

- Firma Srbe Ilića je tužila Agenciju za privatizaciju i tražila povraćaj novca za Putnik i taj spor su i dobili, ali i mi smo tužili Srbu Ilića. Međunarodna arbitraža je presudila da je firma Slobe Ilića dužna Agenciji da plati 860.000 evra ugovorenih kazni u slučaju Putnik. To je dobar signal i priznanje da je privatizacija poništena u skladu sa zakonom - kaže Dušan Belanović.

On tvrdi da odluka arbitraže nije konačna ni obavezujuća. I u slučaju Srbija turista, Agencija će pokušati da obori odluku pred domaćim sudom.


- Odluka o visini odštete je paušalna i naši advokati će učiniti sve da je obore - kaže Belanović.


U slučaju Srbija turista Ilić je, prema presudi, obavezan da uloži još 3,36 miliona dolara u Srbija turist kako bi ispunio sve obaveze predviđene ugovorom.


On je 2003. godine za 1,1 milion dolara kupio niški Srbija turist u čijem vlasništvu se nalazilo osam hotela i motela, uz investicioni program od devet miliona dolara za period od tri godine.


Agencija za privatizaciju raskinula je u junu 2006. kupoprodajni ugovor uz obrazloženje da Ilić nije ispunio preuzete ugovorne obaveze ni posle naknadno ostavljenog roka.


Ilić je u septembru 2008, dok je spor pred međunarodnom arbitražom još trajao, predložio ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću poravnanje. On je tada u pismu naveo da će se odreći svih zahteva za pretrpljenu štetu i nastaviti rekonstrukciju pet hotela, ali Dinkić je to odbio.

2024 © - Vesti online