Četvrtak 19.05.2011.
21:22

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Mitropolija bez autonomije po ugledu na Makedoniju

Zasedanje Sabora SPC
 

Sa Cetinja se poručuje da se " Crkva ne može i neće rukovoditi političkim i necrkvenim motivima prilikom odlučivanja o sličnim pitanjima"

I portparol Sabora i Sinoda vladika bački Irinej rekao je da se Sabor bavi uobičajenom analizom stanja po eparhijama i naglasio da nikakve konkretne odluke još nisu donete.
 

- Arhijereji će posetiti Hram Svetog Save, gde će se i održati sednica Sabora. Osim o radovima na hramu, neće se razgovarati o drugim temama. Sva predviđanja i nagoveštaji o nekim već donetim odlukama koje su se pojavile u medijima nisu istinite - rekao je vladika Irinej.

Jovan Ćulibrk kandidat za episkopa?

 

Protosinđel Jovan Ćulibrk iz Mitropolije crnogorsko-primorske, koji se nalazi na stručnom usavršavanju u Izraelu, ušao je na listu Svetog arhijerejskog sabora SPC za izbor novih episkopa, nezvanično je rečeno u episkopskim krugovima.

 

Inače, otac Jovan je na univerzitetu diplomirao teologiju i književnost, a sada je na doktorskim studijama i radi doktorat u Jad Vašemu o stradanjima u logoru Jasenovac, rečeno nam je u Mitropoliji crnogorsko primorskoj.

 

Potencijalni izbor novih episkopa i pitanje eventualne deoba nekih eparhija SPC, očekuje se da će se na dnevnom redu crkvene skupštine naći sledeće nedelje, jer sami arhijereji prognoziraju da Sabor može da potraje do idućeg četvrtka.


 

Hočevar: Ne mešamo se u rad SPC

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar negirao je da je u ponedeljak posetio Patrijaršiju SPC da bi vršio pritisak na Sabor, da ne šalju protestno pismo Vatikanu u vezi sa predstojećom posetom pape Hrvatskoj, 4. i 5. juna, te Racingerovog poklonjenja senima kontroverznog kardinala blaženog Alojzija Stepinca na njegovom grobu u Zagrebu.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar
 

Stepinac je zbog ratnih zločina nad Srbima u ustaškoj NDH osuđen na 16 godiuna zatvora posle Drugog svetskog rata.

Hočevar je rekao da je u Patrijaršiju, na susret sa patrijarhom srpskim Irinejom vodio svoje goste, austrijskog biskupa Alojza Švarca sa dvadesetak sveštenika, te da je susret planiran još prošle godine. Napomenuo je da tokom sastanka nije bilo reči ni o kakvom protestnom pismu, već da se razgovaralo o saradnji Rimokatoličke crkve u Austriji i SPC, kao i o položaju Srba u Austriji. Beogradski nadbiskup je takođe podvukao da se katolici nikad nisu mešali u rad SPC.

2024 © - Vesti online