Četvrtak 10.12.2009.
16:32
Vestionline

Bitka na Neretvi gledanija od Lige šampiona

Gledanija od Lige šampiona:Bitka na Neretvi
 
Tako je film "Bitka na Neretvi" Veljka Bulajića, koji je prikazan u utorak na Drugom programu HTV-a, imao čak 16 odsto gledalaca, dok je prenos utakmice Lige šampiona između Juventusa i Bajerna na "Novoj TV" pratilo 10,6 odsto publike, prenosi hrvatski "Jutarnji list".

"To znači da je film gledao svaki treći Hrvat", rekao je scenarista filma Veljko Bulajić i dodao da je verzija prikazana u utorak- tehnički savršena i da je apsolutno necenzurisana, ali da, nažalost, ni glumci ni autori ne dobijaju nikakve honorare od prikazivanja filma.

"Kada bih dobijao novac od autorskih prava, živeo bih k’o Bog", rekao je Bulajić.

Do sada su na HTV-u u sklopu ciklusa partizanskih filmova prikazana četiri naslova: "Bitka na Sutjesci", "Most", "Valter brani Sarajevo" i "Bitka na Neretvi".

"Bitka na Neretvi"

Film je snimljen 1969. Scenario su napisali Stevan i Veljko Bulajić, a režirao ga je Veljko Bulajić. Film je zasnovan na istinitim događajima iz Drugog svetskog rata.

 

Bio je nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji strani film. Postoji i engleska verzija filma za koju je muziku komponovao čuveni kompozitor Bernard Herman uz pomoć orkestra Londonske filharmonije. Jedan od originalnih postera za englesku verziju filma je napravio Pablo Pikaso.
 

Film je sniman 18 meseci, sponzorisalo ga je 58 privrednih kompanija, u njemu je učestvovao kombinovani puk tadašnje JNA sa 10.000 vojnika, uništena su četiri posebno konstruisana sela, jedna tvrđava, a dva puta je miniran gvozdeni most na Neretvi.

 

Prema službenim procenama, film je koštao 4,5 miliona dolara, dok su američki izvori navodili cifru od 12 miliona dolara.

 

 

Film je bio projekat u kojem su učestvovali udruženi jugoslovenski producenti, iako je u najvećem delu bio projekat "Jadran filma" koji je angažovao najveći broj svojih tehničara. Pored njih tu su bili i italijanski, nemački i engleski partneri, kao i "Junajted Komonvelt", tada jedna od najvećih producentskih kuća na svetu.

 

Na premijeri filma održanoj 29. novembra 1969. u Sarajevu, pored Tita, prisustvovali su Sofija Loren i Omar Šarif.

 

 

„Bitka na Neretvi“ je nakon filma „Spartak“ Stenlija Kjubrika svrstana među istorijske filmske spektakle po utrošenim sredstvima i broju statista.

2024 © - Vesti online