Četvrtak 22.10.2009.
04:21
Tanjug

Kineski folklor u "Sava" centru


Centralni folklorni ansambl Kine osnovan je septembra 1952. godine i jedini je izvođački ansambl na državnom nivou koji izvodi kineske narodne pesme i igre.

Njegova glavna uloga je da promoviše narodnu umetnost, pruži podstrek nadarenim umetnicima i ohrabri sve nacionalnosti Kine da zajedno sarađuju na promovisanju svoje kulture.

Ansambl, poznat u svojouj zemlji kao "dragulj na kruni narodnih umetnosti", gostovao je širom Kine i u više od 100 zemlja sveta.

Poslednjih pet decenija obučio je veliki broj umetnika poznatih na svetskoj muzičkoj sceni, poput pevača Daveia Jianga (Dawei Jiang), Liping Janga (Liping Yang), Tong Vua (Tong Wu), koreografa Vei Dinga (Wei Ding), Lin Deng, tekstopisca Rongvi Vanga (Rongqi Wang), kompozitora Kangsang Li (Cangsang Lee).

Kao jedan od vodećih ansambala u Kini, radi na pronalaženju, izučavanju i očuvanju tradicionalnih narodnih pesama i igara, ali i na kreiranju novih originalnih umetničkih dela, od kojih su neka postala klasici ("Molimo vas, ostanite gosti iz daleka", "Plesna igra Jao", "56 nacionalnosti, 56 cveta"...).

Centralni folklorni ansambl Kine nastupiće i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu 24. oktobra, a na repertoaru oba koncerta biće narodne pesme, igre i instrumentalne kompozicije nacionalnosti Han, Dai, Manču, kao i tadžičke, ujgurske, tibetanske i korejske nacionalnosti.

2024 © - Vesti online