Četvrtak 19.05.2011.
14:35
Beta

"Autonomija Sandžaka sve izvesnija"

Upitan zašto se kao verski lider bavi administrativnim uređenjem, on je kazao da se bavi preživljavanjem i da ga niko neće diskriminisati "zato što nosi tu kapu na glavi". "Ja govorim o narodu koji nema mehanizme da se brani", dodao je Zukorlić.

Muamer Zukorlić

Povodom izjave bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, da je pogrešio što je podržavao Zukorlića, muftija je rekao da je ta izjava za Izetbegovića porazna i da ima teške političke posledice.

"Ta izjava je za mene neprijatna, ali za njega je porazna, s teškim političkim posledicama. On je kazao da se pokajao. Nemam nameru popravljati te odnose, njegova izjava je njegovo pravo. Reč je o zaokretu u ponašanju pre i posle izbora", kazao je Zukorlić.

On je ocenio da će ta izjava imati teške političke posledice za Izetbegovića, "jer je to pitanje odnosa prema Sandžaku".

"Ovde se radi o tome da je okrenuo leđa Sandžaku. Ne samo jer je to rekao. Radi se o pogrešnoj politici, neodgovornoj prema Sandžaku. Bakir Izetbegović se slaže sa politikom autonomije Sanddžaka, ali se ne oseća dovoljno politički moćnim da to kaže", rekao je Zukorlić.

U Srbiji deluju dve rivalske islamske zajednice. Zukorlić predvodi zajednicu koja je u sistemu Rijaseta BiH, dok je na čelu druge reis Adem Zilkić.

Zukorlić je kazao i da je još rano da govori o eventualnoj kandidaturi za reisa, ali da će dobro razmisliti kad dođe vreme.

2024 © - Vesti online