Petak 20.05.2011.
08:00
Vestionline

Alkohol ubojitiji od heroina

Duvan i kokain smatraju se podjednako opasnim supstancama, dok su ekstazi i LSD svrstani među drogama sa najblažim posledicama.


Odbivši da prekine raspravu o drogama kada ga je sa savetničke funkcije smenio tada laburistički ministar unutrašnjih poslova Alan Džonson, prof. Nat je osnovao Nezavisni naučni komitet za lekove, organ koji ima za cilj da istražuje problem droga bez političkog uplitanja.

A pesma kaže: Kada pivo pijem, ponosito stojim, posle sedme flaše prestajem da brojim...


Članovi komiteta su obavili procenu svake pojedinačne droge u odnosu na posledice koje prouzrokuju, poput mentalnih i fizičkih oštećenja, zavisnosti, zločina, kao i štete koju trpe privreda i društvo.


Zaključak istraživanja je bio da su heroin, krek i metilamfetamin najpogubnije droge za korisnika, ali da su alkohol, heroin i krek najopasnije za društvo

.
Zbrajanjem šteta, ispostavilo se da je alkohol najospanija supstanca, gora od heroina i kreka koji su zauzeli drugo i treće mesto na ovoj listi.


Kako prenosi BBC, rezultati istraživanja su u suprotnosti sa vladinim sistemom klasifikacije droga. Autori studije, međutim, navode da njihov sistem, zasnovan na konsenzusu stručnjaka, nudi tačnu procenu štetnosti droga.


"Naši rezultati potkrepljuju ranija istraživanja koja su sprovedena u Velikoj Britaniji i Holandiji, potvrđujući da sadašnji sistemi klasifikacije ne vode mnogo računa o dokazima štetnosti", ističe se u studiji.


"Oni, takođe, potvrđuju i zaključke prethodnih stručnih izveštaja da je agresivno isticanje štetnosti alkohola opravdana i neophodna strategija u zaštiti zdravlja", dodaju naučnici.


Prema novoj listi štetnosti droga, alkohol je tri puta opasniji od kokaina i duvana. Ekstazi, na primer, izaziva tek osminu štete koju prouzrokuje alkohol.


Članovi nezavisnog komiteta upozoravaju da je alkohol čak pet puta opasniji od mefedrona, droge koja bi po odluci ministarstva unutrašnjih poslova trebalo uskoro da bude zabranjena.


Nova lista objavljena je pred početak konferencije o drogama koju je organizovao Natov komitet.


"Izgled novog sistema klasifikacije zavisiće od toga koje štete za pojedince i društvo želite da smanjite", kazao je prof. Nat.

2024 © - Vesti online