Četvrtak 19.05.2011.
08:17 >> 10:03h
Beta

Stros-Kan podneo ostavku u MMF-u

"Dominik Stros-Kan danas je obavestio upravni odbor MMF-a o svojoj nameri da podnese ostavku na funkciju generalnog direktora, a ta odluka bi stupila odmah na snagu", navodi se u saopštenju Fonda čije je sedište u Vašingtonu.

Dominik Stros-Kan

U tom saopštenju se navodi i tekst pisma koje je upravnom odboru uputio Dominik Stros-Kan. "Sa velikim žaljenjem sam primoran da upravnom odboru ponudim ostavku na mesto generalnog direktora MMF-a", navodi se u pismu.

"Sa najvećom odlučnošću odbacujem sve optužbe na moj račun. Želim da zaštitim instituciju u kojoj sam časno i posvećeno radio i pre svega, želim da usmerim svu svoju snagu, vreme i energiju da dokažem svoju nevinost", dodaje se u tekstu.

Stros-Kan je na funkciju prvog čoveka MMF-a došao u novembru 2007. godine sa mandatom od pet godina.

On je prošle subote u Njujorku priveden zbog optužbi da je seksualno zlostavljao sobaricu hotela u kojem je odseo. Njegovi advokati su juče podneli zahtev za njegovo oslobađanje, ali se on i dalje nalazi u jednom njujorškom zatvoru.

Lagardova naslednik Stros-Kana?

 

Francuska ministarska finansija Kristin Lagard je možda vodeći kandidat da nasledi Dominika Stros-Kana na mestu izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda, koji je podneo ostavku pošto je pritvoren zbog optužbi za seksualni napad.

 

U tom slučaju, Lagard (55) bi postala prva žena na čelu MMF-a, ili bilo koje velike finansijske institucije, piše današnji Njujork tajms u izveštaju iz Pariza.

 

Dominik Stros-Kan i Kristin Lagard

 

Bivši vodeći ekonomista MMF-a, Kenet Rogof, koji sada predaje na Harvardu kaže da je ona impresivna, politički pronicljiva i snažna ličnost. Na finansijskim skupovima širom sveta tretiraju je praktično kao rok zvezdu , dodao je on.

 

Evropski zvaničnici frenetično manevrišu da bi na čelu MMF-a zadržali svog čoveka, pošto je to mesto koje kontrolišu od kraja 1940-ih godina, kada su MMF i Svetska banka osnovani.

 

Taj zadatak možda neće biti lak. Tri godine pošto su finansiska preterivanja u SAD i Evropi dovela svetsku ekonomiju na ivicu katastrofe, Stros-Kan je postao poslednji simbol onoga što mnogi vide kao mane bogatog Zapada.

 

Imenovanje još jednog Evropljanina, posebno još jednog sredovečnog muškarca, možda ovaj put neće upaliti.

 

Sa Evropom suočenom sa svojom finansijsom krizom, globalni lideri će možda zaključiti da je bolje da Evropljanin završi mandat Stros-Kana, koji ističe 2012.godine.

 

Do tada bi se mogao stvoriti prostor za kandidata iz neke zemlje u razvoju. Ali sa oko 100 milijardi evra koliko MMF razmatra da pozajmi Grčkoj, Portugalu i Irskoj, Lagardova može da bude najbolja osoba da to kontroliše, piše list.

 

Ona dosad nije komentarisala glasine o mogućoj kandidaturi, ali u Francuskoj niko nema sumnji u njene ambicije da se preseli u Vašington, gde je sedište MMF-a. Ona je inače živela 25 godina u SAD, i ima kontakte i poštovanje u Vašingtonu, na Vol stritu, kao i u Evropi.

 

U prošlogodišnjem intervjuu, gotovo dalekovido, u svetlu Stros-Kanovog skandala, rekla je da žene unose manje libida, manje testosterona na radno mesto od muškaraca.

 

Ona je redak pripadnik francuske elite koja je dosad izbegavala skandale, iako je tužilac nedavno tražio da se ispita da li je zloupotrebila ovlašćenja u slučaju koji je doveo do lukrativne isplate biznismenu Bernaru Tapiju 2007. Ona je sve sumnje odbacila kao deo kampanje političkih protivnika.

2024 © - Vesti online