Četvrtak 19.05.2011.
03:28
Beta

SAD: Evropa nije kompletna bez Balkana u EU

Izgleda da zemlje Balkana (svetlozelena boja) pripadaju Evropi i po mišljenju Amerikanaca, ne samo po geografiji...
 

Gordon je u izveštaju Pododboru za Evropu, Spoljnopolitičkog odbora Senata rekao da su se SAD tesno konsultovale sa Evropom o "dijalogu Srbije i Kosova, o budućnosti BiH, o putu Hrvatske u EU".


"Takav stepen saglasnosti o Balkanu osnova je našeg uspeha - sarađujemo na svakom delu puta. Intenzivna zajednička diplomatija proteklih meseci pokazala je koliko su blisko povezane naše vizije, što je ključno za progres u regionu", rekao je Gordon u izlaganju o prioritetima SAD u Evropi, objavljenom na sajtu Stejt departmenta.

Uspešan projekat širenja demokratije

Zatim, kako je naveo, SAD i dalje rade sa Evropom na Evropi, kako bi se "završio istorijski projekat i pomoglo širenje stabilnosti, bezbednosti, prosperiteta i demokratije na ceo kontinent".

"Izvanredan uspeh koji su SAD i Evropa imali zajedno u promovisanju integracije Evrope, u konsolidaciji i pružanju podrške novim demokratijama u centralnoj i istočnoj Evropi i njihovoj integraciji u evroatlantske institucije demonstrira šta taj poduhvata obećava. Ali, posao još nije završen. Zato se napori nastavljaju na Balkanu, u istočnoj Evropi i na Kavkazu", rekao je Gordon.


On je ocenio da je jedinstvo SAD i Evrope od posebnog značaja u Bosni, gde, kako je rekao "nacionalistički političari neodgovorno dovode u pitanje samu bit dejtonskog sporazuma i ugrožavaju funkcionisanje i integritet države".


"Bosanski političari često stavljaju svoje interese iznad onih svog stanovništva. Bosna ne može zauzeti svoje punopravno mesto u Evropi ako nema državu koja bi bila dovoljno funkcionalna da izađe u susret zahtevima za prijem u NATO i EU. Mi smo, sa našim evropskim saveznicima, odlučni da pomognemo BiH da ispuni te zahteve", rekao je Gordon.

2024 © - Vesti online