Četvrtak 19.05.2011.
13:04
T. Zečević - Vesti

Ministarstvo zdravlja bolesno od korupcije

Dr Pavle Momčilov, predsednik Odbora za zdravlje Skupštine Srbije
 

Da li je na Odboru za zdravlje bilo govora o sistemskoj korupciji i organizovanom kriminalu u srpskom zdravstvu?
- Na sednici Odbora za zdravlje održanoj 10. maja raspravljalo se o izveštaju Ministarstva zdravlja za prvo tromesečje. Toj analizi prisustvovali su ljudi iz najvišeg vrha Ministarstva zdravlja, koji su kasnije odgovarali na pitanja članova Odbora. I moram priznati da su nas prijatno iznenadili svojom otvorenošću, navodeći niz afera koje su pod istragom koju vodi, koliko smo razumeli, UBPOK i policija Srbije.


Da li je na tom sastanku potvrđeno pisanje "Vesti" da je UBPOK bio prisutan u Ministarstvu zdravlja?
- Decidno je rečeno na toj sednici da je UBPOK boravio u Ministarstvu zdravlja, da su nađene nepravilnosti, kao i da se čak očekuje procesuiranje odgovornih. Bilo je govora i o aferi Jucit, objašnjeno nam je da je istraga obavljena i u Ministarstvu zdravlja i van njega, kao i da su određene ličnosti iz Ministarstva zdravlja odgovorne za tu aferu.
 

Ništa od Kliničkog centra

Da li ste od nadležnih iz Ministarstva zdravlja čuli bilo šta o aferi Klinički centar Srbije?
- Iz detaljnih informacija dobijenih od čelnika Ministarstva proizilazi da je pitanje novca potpuno nejasno. Ništa se ne zna o sredstvima koja su do sada povučena od Evropske investicione banke. Govorilo se o skandalozno loše urađenom projektu. Na kraju smo čuli da od predviđenog posla neće biti ništa, jer se sa trenutno raspoloživim novcem može samo polovično završiti zgrada, pa će Klinički centar i dalje zvrjiti prazan.

Na sednici Odbora bilo je govora i o sistemskoj korupciji?
- Iako sve ovo govorim u svoje ime, s obzirom na stenografske beleške i snimak čitave sednice, vidi se da nam je iz vrha Ministarstva zdravlja potvrđeno da se to Ministarstvo suočava sa sistemskom korupcijom. Članovima Odbora decidno je rečeno da su u toku istražne radnje na više frontova, kao i da se očekuju procesuiranja određenih osoba iz Ministarstva zdravlja.


Da li je bilo govora o zakonima koji su pospešivali korupciju?
- Bilo je reči i o tome. Pominjani su dopunski rad, večernje klinike i nestandardne usluge kao motori sistemske korupcije. Posebno su apostrofirane večernje klinike koje kao takve nigde u svetu ne postoje. Zamislite privatne večernje klinike u državnim klinikama u kojima pre podne radite kao državni lekar, popodne kao privatni. Konstatovano je da je to galimatijas u kome se dešavalo sve i svašta.

2024 © - Vesti online