Sreda 18.05.2011.
22:48
Vestionline

Porto osvojio Ligu Evrope

Porto zasluženo slavio u Ligi Evrope

Prvu šansu na utakmici imala je Braga. Kustodio prihvatio je loptu na ivici protivničkog šesnaesterca, a onda je iz okreta volejom šutirao u bliži desni ugao gola Heltona, međutim, lopta je prošla pored stative. Tri minuta kasnije šansa za Porto. Hulk je prevario Silvija, a potom se sjurio ka protivničkom golu. Fudbaler Porta je odlično šutirao, ali je njegov udarac završio pored gola.

Porto je u prvih 20-ak minuta imao više od igre. Braga se uglavnom branila i pokušavala da zadrži igru na sredinu terena. Ozbiljnijih akcija igrača oba tima nije bilo do 38. minuta. Guarin je iskoristio grešku odbrane Brage i krenuo sam prema protivničkom šesnaestercu, ali je napravio prekršaj u napadu i akcija Porta je morala da bude zaustavljena.

Porto je poveo u 44. minutu pogotkom Radamela Falkaoa. Guarin je odlično centrirao sa desne strane, a Falkao je glavom sa nešto više od 10 metara pogodio mrežu Brage. On je večerašnjim golom stigao do 18. pogotka u ovosezonskoj Ligi Evrope, što je rekord postavljen u okviru evropskih takmičenja.

Trener Brage Domingos Pasiensija napravio je dve izmene u poluvremenu, a Mosora je već u 46. minutu propustio priliku da svom timu donese izjednačenje. On je izašao sam ispred Heltona, ali je umesto gola pogodio nogu golmana Porta. Braga je u drugom poluvremenu zaigrala angažovanije, a Porto je pokušavao iz kontranapada da postigne još jedan gol. Golman Porta je odlično intervenisao u 57. minutu, pošto je izleteo na 20-ak metara od gola i sprečio Limu da Bragi donese izjednačenje.

U narednih 15-ak minuta igralo se uglavnom na sredinu terena. Porto je u 71. minutu propustio veliku priliku da uveća vođstvo. Hulk je odlično uposlio Varelu, koji sa svega pet metara nije uspeo da pogodio mrežu Brage. Do kraja utakmice nije bilo promene rezultata, a Porto je zasluženo došao do novog evropskog trofeja.

Porto je 2003. osvojio Kup UEFA, koji je pre nekoliko godina prerastao u Ligu Evrope. Ovaj klub je dva puta bio najbolji u Ligi šampiona (1987. i 2004. godine), kao i u Evropskom Superkupu (1987) i Interkontinentalnom kupu (1987, 2004).

Ove sezone Porto je osvojio nacionalni šampionat bez poraza i sa samo tri nerešene utakmice, sa prednošću od preko 20 bodova u odnosu na drugoplasiranu Benfiku. Ova ekipa igraće i u finalu portugalskog Kupa protiv Vitorije Setubal.

Porto - Braga 1:0 (1:0)
(Falkao 44')


Žuti kartoni: Sapunaru 48', Helton 90' - Viana 23', Silvio 30', Miguel Garsija 52', Mosoro 59', Kaka 80' Stadion: Dablin arena u Dablinu. Gledalaca: 60.000. Sudija: Karlos Velasko Karbaljo (Španija)


Porto: Helton, Sapunaru, Rolando, Otamendi, Alvaro Pereira, Guarin (od 73' Beluski), Fernando, Žoao Mutinjo, Hulk, Varela (od 79' Hames Rodrigez), Falkao. Trener: Andre Viljas-Boaš.


Braga: Artur, Miguel Garsija, Rodrigez (od 46' Kaka), Paulao, Silvio, Kustodio, Vandinjo, Alan, Ugo Viana (od 46' Mosoro), Paulo Cesar, Lima (od Mejong 66'). Trener: Domingos Pasiensija.

2024 © - Vesti online