Sreda 18.05.2011.
21:22
Vestionline

Prvi traktori iz IMR-a krenuli put Etiopije

Generalni direktor IMR-a Zoran Radosavljević rekao je novinarima da ugovor, potpisan sa kompanijom Metec iz Etiopije, predviđa isporuku tri hiljade traktora godišnje u narednih pet godina što je ukupno 15.000 kao i odgovarajući transfer znanja za njihovu monatžu i proizvodnju u toj afričkoj zemlji.

On je naveo da će prvi kontogent traktora poslat u Etiopiju biti u polurasklopljenom stanju dok će svaki naredni biti potpuno rasklopljen i montiraće se u toj državi.

IMR-ov model R65 Super K

Prema rečima Radosavljevića, ugovorom obe strane dobijaju značajan zamah u radu.

"Etiopija će pored razvoja poljoprivrede, dobiti traktor prilagođen njihovim potrebama, učiniti dosta i na industrijalizaciji uključujući svoje kompanije kao mogiće dobavljače komponenti za izradu traktora. S druge strane, IMR i privreda Srbije podićiće svoju proizvodnju u oblasti metaloprerađivačke industrije", ukazao je on.

Radosavljević je dadao da iza IMR-a stoji više od 200 domaćih dobavljača koji su uključeni u ovaj posao i da će oko 50 odsto prihoda od relazizacije otići njima.

On je istakao da IMR trenutno zapošljava oko 850 radnika i da se očekuje da će zbog realizacije ugovora sa Etiopijom i povećanja proizvodnje biti uposleno još oko 200 radnika za šta su, kako je rekao, potrebne i subvencije države.

Radosavljević je naveo da IMR aktivno radi na osvajanju tržišta Afrike i podizanju izvoza ne samo u Etiopiju.

Prema njegovim rečima, vode se razgovori sa kompanijama u Južnoafričkoj republici i Alžiru o formiranju fabrika za montažu srpskih traktotra u tim zemljama.

"Glavni nam je cilj da kroz četiri pet fabrika lociranih u Africi pokušamo da pokrijemo i budemo prisutni na celom afričkom kontinentu", istakao je on.

Radosavljević je objasnio da srski traktori odgovaraju afričkom tržištu je su po kvalitetu zapadni i mnogo bolji od onih koji je proizvode na Istoku u Kini i Indiji.

Po ceni smo konkurentnjiji od zapadnih traktora, rekao je on i dodao da naši traktori nemaju puno elektronike i lako se održavaju što odgovara afričkom tržištu, jer ne zahteva dodatne obuke za njihovu upotrebu.

Radosavljević je podsetio da Vlada Srbije već treću godinu subvencioniše cenu domaće poljoprivredne mehanizacije i daje povoljne kredite poljoprivrednicima čime kupci u Srbiji imaju dobru šansu za obnavljanje mehanizacije čija je prosečna starost 18 godina.

On je dodao da će i ove godine važiti sporazum kojim se omogućava subvencionisanje kupovine traktora i u Republici Srpskoj a koji su proizveni u Srbiji.

2024 © - Vesti online