Sreda 18.05.2011.
23:42
Beta

Otkrivena putanja Olimpijske baklje za igre u Londonu

Baklja kreće odavde - Rt Kramvol

Na putu plamena nalaze se 74 lokacije, a baklju će nositi 8.000 ljudi na putu koji je dugačak 12.874 kilometra. Taj put počeće dan pošto baklja stigne u Britaniju, za tačno godinu dana, 18. maja 2012. Put će početi na južnoj granici britanskog ostrva, u Kornvalu. Organizatori planiraju da održavaju noćne proslave tokom 66 dana putovanja baklje.

Plamen će proći kroz velike gradove Britanije, među kojima su Mančester, Birmingem, Kardif i Edinburg. Baklja će otići i u Severnu Irsku, Ostrvo Man, Gernsi, Džersi, Šetlandska ostrva, Orkni i ostrvo Luis. Baklja će provesti nedelju dana u Londonu pre nego što bude upotrebljena za paljenje velikog olimpijskog plamena na Olimpijskom stadionu 27. jula 2012.

"Olimpijski plamen baciće svoju svetlost na sve nacije i oblasti Ujedinjenog Kraljevstva i pokazaće najbolje od nas i mesta u kome živimo", rekao je predsednik londonskog organizacionog komiteta Sebastijan Kou.

Organizatori su rekli da postoji mogućnost i da plamen obiđe susednu Irsku.

Olimpijski plamen sa Igara u Pekingu 2008. godine prekidan je protestima aktivista raznih društava za zaštitu ljudskih prava, a incidenti su zabeleženi u Londonu, Parizu, San Francisku i drugim gradovima.

Organizatori su posle toga odlučili da buduće štafete održavaju unutar granica zemlje domaćina, osim paljenja u Grčkoj.

"Ljudi su pre Igara u Pekingu prolazak olimpijskog plamena koristili kao šansu za mirnu proslavu, a ne za proteste. Zato je MOK odlučio da štafeta ubuduće bude stvar koja će se održavati unutar zemlje. Mislim da to samo može da koristi Londonu i Britaniji", rekao je britanski član MOK-a Krejg Ridi.

2024 © - Vesti online