Sreda 18.05.2011.
13:03
Fonet

"Bez 30 evra dnevnog džeparca ne može se u EU"

Srbija uvodi nova pravila belog šengena 

Taj iznos određuju zemlje Šengenske zone i kreće se od 30 do 50 evra po predviđenom danu boravka na putovanju, piše "Danas".

Homen je rekao da je Ministarstvo pravde, radi rešavanja problema lažnih azilanata, predložilo Briselu da se izmeni Zakon o putnoj ispravi Srbije, uvođenjem odredbe o zloupotrebi prava na posedovanje pasoša.

Ukoliko bi bilo utvrđeno da je neko zloupotrebio pasoš, poveo bi se prekršajni postupak sa kaznama opomene, kao i minimalne novčane kazne, uz zaštitnu meru oduzimanja pasoša na određeno vreme, izjavio je Homen.

Predloženo je da se od lažnih azilanata zahteva naknada troškova koje naprave prilikom boravka u članici Evropske unije gde su tražili azil.

"Time bi se obesmislila ideja onih koji u zemlje članice Šengenske zone odlaze da bi zaradili, a takvih je najviše", ocenio je Homen.

Dok čekaju na završetak procedure u zemlji gde su potražili utočište, ljudi u pojedinim državama dobijaju novčanu pomoć. U slučaju negativnog odgovora zemlje domaćina, a procedura se, kada je reč o građanima Srbije po pravilu tako završava, moraće taj dobijeni novac da vrate, navodi "Danas".

2024 © - Vesti online