Utorak 17.05.2011.
20:39
Vestionline

Ruska crkva: CPC je raskolnička organizacija

Ruska pravoslavna crkva: CPC je nekanonska raskolnička organizacija
 

"Začudile su me informacije medija o izjavama lidera Demokratske partije socijalista Crne Gore Mila Đukanovića kojom podržava šizmatične organizacije marginalnog karaktera", rekao je otac Nikolaj, zadužen za odnose među pravoslavnim crkvama.

"Pravoslavna crkva ima svoje zakone na kojima počiva njeno postojanje, a političari bi trebalo da se s poštovanjem odnose prema tim viševekovnim normama, čak i ako im se čini da će im uplitanje u crkvena pitanja doneti dodatne glasove na sledećim izborima", naveo je Balašov.

On ističe da tzv. crnogorska pravoslavna crkva, koju predvodi Miraš Dedeić lišen svešteničkog čina, "nije priznata i ne može biti priznata ni od jedne pomesne pravoslavne crkve, počev od Konstantinopoljskog patrijarhata i završno sa Pravoslavnom crkvom u Americi".

Pitajući se da nisu novinari nešto preuveličali prenoseći izjave Đukanovića, predstavnik Moskovskog patrijarhata RPC, podseća da je lider DPS još decembra 2004. godine, tada kao premijer Crne Gore, na susretu s pokojnim ruskim patrijarhom Aleksijom II razgovarao o značaju pravoslavnog jedinstva kao duhovne osnove za samobitnost pravoslavnih slovenskih naroda.

Mitropolija: Mešanje u pitanja crkve ne doprinosi stabilnosti

 

Savet za odnose sa javnošću pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske ocenila je da je zalaganje Demokratske partije socijalista za jedinstvenu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori neprimereno prema principima sekularnog i građanskog društva i ne doprinosi stabilnosti.

 

U saopštenju Mitropolije navodi se da je potpuno deplasirano i politički štetno da jedna politička partija koja sebe deklariše kao građansku i socijalističku, sada na početku 21. veka u svoj program upisuje otvorene stavove o kanonskom ustrojstvu crkve.

 

“Mitropolija crnogorsko-primorska ima puno moralno pravo da upozori na tu anomaliju, jer je upravo ona, zajedno sa drugim pravoslavnim eparhijama na tlu Crne Gore, bez ikakvih komentara ispratila referendumski proces 2006. godine, poštujući slobodnu volju crnogorskih građana i njihovo mišljenje o državno-pravnom statusu Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

 

Otuda, navodi se, u Mitropoliji smatraju da zalaganje političkog vođe jedne partije ne doprinosi stabilnosti kada se on tako deklarativno izjašnjavaju o pitanjima koja predstavljaju isključivo unutrašnje stvari crkve.

 

Patrijarh je tada rekao gostu da "prijateljstvo sa tvz. crnogorskom pravoslavnom crkvom neće doprineti reputaciji crnogorske države, jer Miraša Dedeića i njegove saradnike ni u jednoj zemlji neće pozitivno prihvatati, za razliku od kanonskog mitropolita crnogorskog i primorskog Amfilohija, kojeg poznaje čitav pravoslavni i ne samo pravoslavni svet".

"Sećam se da je Milo Đukanović posle sastanka rekao novinarima da je veoma mnogo naučio iz razgovora s patrijarhom koji je s njim podelio mudrost", naveo je Balašov.

On je takođe podsetio da je i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, na susretu s ruskim patrijarhom Kirilom u Moskvi februara 2009. godine takođe razgovarao o raskoličkoj crkvi.

"Predsednik Vujanović je rekao da će crnogorska država uvek poštovati kanonsko crkveno pravo. To je bio dostojan odgovor i nadam se da upravo on odražava realan stav crnogorskog državnog rukovodstva", zaključio je otac Balašov.

2024 © - Vesti online