Četvrtak 22.10.2009.
03:11 >> 03:49h
Vestionline

Stefan Arsenijević nagrađen u Rimu

Reč je o “Nju sinema netvork” (New Cinema Network) koprodukcionom marketu koji se organizuje u cilju prikupljanja novca za sufinansiranje drugog filma nekog režisera. Nagrada srpskom filmu podrazumava i sumu od 10.000 evra za dalji razvoj projekta.

Talenat: Stefan Arsenijević

Na rimskom marketu je ove godine učestvovalo 15 najboljih mladih evropskih autora koji su se već dokazali debitantskim filmovima.

Arsenijević je prošle godine snimio dosta zapažen debitantski dugometražni  film "Ljubav i drugi zločini" za koji je nagrađen na festivalu u Sofiji.

Ipak, opšti je utisak da njime nije u potpunosti razvio sav talenat koji je nagovestio u kratkom filmu "(A)Torzija" koji ga je stavio pod lupu domaće javnosti kada mu je 2004. godine doneo mnoštvo međunarodnih nagrada i nominaciju za "Oskara" za najbolji kratki film.

2006. godine se njegov kratki film "Jednog popodneva, iznenada" našao u omnibusu "Izgubljeno-nađeno" uz filmove još 5 autora iz istočne Evrope, među kojima su bili i kanski laureati Kornel Mundručo i Kristijan Munđiu, te Jasmila Žbanić, dobitnica berlinskog "Zlatnog medveda."

Arsenijevićev budući film „Ničije dete" već je dobio podršku Filmskog centra Srbije za razvoj projekta, te podršku za produkciju Sekretarijata za kulturu Grada Beograda. Trenutno je u fazi razvoja u okviru holandske BINGER Laboratorije za razvoj scenarija.

2024 © - Vesti online