Sreda 18.05.2011.
08:00
Jutarnji.hr

Svemirci letuju u Dalmaciji?

Famozna crna tačka za koju se veruje da mesto sletanja vanzemaljskog broda
 

U trag toj zanimljivoj i zagonetnoj pojavi koja budi veliko interesovanje pre mesec dana ušao je 64-godišnji Nediljko Najev, a crv sumnje uneo mu je komšija i rođak Ante Najev Čaruga.

“Obilazeći s meštanima trasu novoga puta koji se probija na padinama Perina brega na visini od oko 200 metara, a s kojega puca prelepi pogled na marinske maslinjake i panoramu sve do Šolte, Brača i još dalje, primetio sam između dva brdašca na jednoj zaravni neobičan crni krug na pašnjaku u travi”, kazao je.

Koordinate

 

Gledajući detaljnokrug, kaže Nediljko Najev, nisam video da se postoje ikakvi ostaci delovanja vatre u smislu nagorenih grančica i slično, osim što su stabla komore, maslinjaci i pelinčine lagano nagoreli, dodao je zaokruživši svoja istraživanja podatkom kako je izračunao koordinate mesta na kojem se on nalazi, a to su 43 stepena 32 minuta i 31.91 sekunda Severno i 16 stepeni 0,8 minuta i 28,61 sekundu Istočno.

Crna elipsa

- Priupitao sam rođaka Antu, koji ima maslinjak tik do tog mesta, je li on to zapazio ranije. Kazao mi je da taj crni krug posmatra od 2001. godine, otkako je počeo da radi maslinjak, i da je taj krug stalno crn, da u njemu trava ne raste i da se intenzitet crne boje u nekim intervalima u godini pojačava - dodaje Nediljko.

- Sutradan sam uzeo fotoaparat i kameru, i otišao na lice mesta da snimim tu pojavu. Utvrdio sam da se radi o elipsi čija je duža osa 20 metara, a kraća oko 16 metara, što po logici izgleda kao projekcija kruga na kosu površinu, a teren na kojem se to nalazi je lagano, za otprilike 15 stepeni, nagnut prema severu - otkriva Nediljko rezultate svojih istraživanja.

Nastavlja kako u tom krugu nema niske trave, dok je van crte kruga pašnjak intenzivno zatravljen autohtonim travama. Njegov rođak Čaruga kaže kako je spoznaju o crnom krugu i pretpostavku da se radi o NLO-a godinama krio jer bi mu u mestu pričali da je lud.


Svemirske masline

- Eto, rekao sam sad Nediljku i on je to sve lepo istražio i sve je jasno - sa smeškom je rekao Čaruga. Vlasnik pašnjaka na kojem se nalazi crni krug, Ivica Rinčić-Kalimero, tvrdi kako krug do pre desetak godina nije postojao i da se iznenada pojavio.

- Kad smo ga prvi put videli, rekla sam mu da tu pojavu prijavimo - dodaje supruga Tanja kojoj nije bilo ugodno kada je prvi put zagazila na njegovu površinu.

- Majka mi je rekla da izlazim i da se ne zadržavam puno. Ma, baš ćemo unutar njega posaditi maslinu pa ćemo vidjeti hoće li se svideti vanzemaljcima - našalila se.

2024 © - Vesti online