Utorak 17.05.2011.
14:47
Fonet

Slovenija iskovala "partizanski evro"

Franc Rozma Stane na kovanici od dva evra

Poslanik Slovenačke demokratske partije (SDS) postavio je vladi pitanje da li je izdavanje "partizanskog evra" bila ideološka provokacija. Zvezda petokraka je bila "ključni simbol okupatorske JNA" tokom ageresije na Sloveniju 1991. godine, tvrdio je poslanik Bruno Grims, preneo je portal Indeks.hr.

Slovenija je, kao članica evropske monetarne unije, iskoristila pravo da na zajedničku valutu stavi značajne ljude iz svoje istorije. Tako se na kovanici od dva evra našao partizanski heroj Franc Rozman Stane. Njegov lik sa zvezdom petokrakom, na nacionalnoj strani evra, odobrila je Evropska komisija. Slovenija je početkom marta izdala milion kovanica sa likom legendarnog partizana.

To je u jednom delu slovenačke javnosti izazvalo različite komentare, pa i protivljenja. Vlada je, međutim, odbacila tvrdnje da je tom "provokacijom" želela da skrene pažnju sa katastrofalne ekonomske krize i da to ne treba dovoditi u vezu sa 20. godišnjicom nezavisnosti zemlje.

Veterani-partizani u Sloveniji pozdravili su ovaj potez vlade kao "promovisanje slovenačkog antifašizma" u Evropskoj uniji.

2024 © - Vesti online