Utorak 17.05.2011.
11:28
Blic

Akcije NIS-a četiri puta skuplje

Beogradska berza ne odslikava pravu vrednost NIS-a

Prošle godine NIS je imao dobit 16,5 milijardi dinara, što je odličan rezultat ako se zna da su 2009. godine bili u minusu 4,4 milijarde, a u prvom kvartalu ove godine nastavljeno je dobro poslovanje. Svuda u svetu ovi rezultati pogurali bi cenu akcija, što bi u Srbiji obradovalo više od četiri miliona građana koji su vlasnici ukupno desetak odsto NIS-a, ali na Beogradskoj berzi skoro da se ništa ne dešava.

Cena je od aprila povećana sa 500 na 580 dinara, što nije malo, ali ne odslikava realno stanje. A to je, prema mišljenju Miodraga Kostića, vlasnika MK grupe i akcionara NIS, oko 70 odsto više od sadašnje cene. Analitičari se uzdržavaju od procena, ali prema nezvaničnim informacijama akcije su potcenjene 70 do 100 odsto.

"U 2010. godini profit pre oporezivanja NIS-a (EBIDTA) bio je dva puta niži nego kod hrvatske naftne kompanije INA, a vrednost akcija NIS šest puta manja nego kod Hrvata. Pravilo je da se vrednost kompanije množi sa vrednošću profita pre oporezivanja i zato ne može biti takve razlike između ovog pokazatelja i vrednosti, kod sličnih kompanija, kao što su NIS i INA", rekao je sagovornik "Blica" iz jedne beogradske brokerske kuće.

Savetuju građane da budu strpljivi jer će akcije vredeti mnogo više

U NIS-u kažu da je procena da će deonice 2013. vredeti 2.000 dinara, a 2020. godine 5.000 dinara. Kiril Kravčenko, generalni direktor, najavio je mogućnost izlaska na neku stranu berzu, o čemu odluku treba da donese skupština akcionara u kojoj sede Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku, i Aleksandar Đukov, prvi čovek "Gaspromnjefta".

"Menadžment je zadužen za rast proizvodnje i ispunjavanje strategije koju su podržali akcionari, ali odluka o izlasku na neku drugu berzu je njihova", navode u NIS i dodaju da akcionari utvrđuju dnevni red Skupštine, koja bi trebalo da se održi 21. juna.

Petar Škundrić kaže da je izlazak NIS-a na neku od renomiranih svetskih berzi u saglasnosti sa vladinom strategijom razvoja NIS-a, ali nije mogao da precizira kada će se to i desiti.

Milivoje Knežević, portfolio menadžer "MV investmentsa", kaže da na cenu akcija ne utiče samo poslovanje već i rizik zemlje i likvidnost berze. On misli da je izlazak na neku stranu berzu dobar potez, ali teško izvodljiv, jer "kako su saopštili predstavnici NIS-a, za tako nešto potrebna je promena kupoprodajnog ugovora".

"To bi bilo svima u interesu, i velikim i malim akcionarima jer bi se postigla realnija cena, jedino ne bi odgovaralo nekome ko hoće da kupi što više akcija NIS-a, ali takvih sada nema na Berzi", tvrdi Knežević.

Međutim, Vladimir Pavlović, iz "KBC sekjuritisa", smatra da zadržavanjem NIS-a na Beogradskoj berzi profitiraju špekulanti. Veliki broj građana ne obraća pažnju na prognoze da će deonice vredeti više, ali još jednom bi im savetovao da sačekaju. 

2024 © - Vesti online