Utorak 17.05.2011.
12:01
K. Marković - Vesti - Foto: A. Čukić

Jedan vaš dolar, jedno sito dete

Unuka pomaže dedi: Dušan Božić i mala Dunja
 

Sudbina samohrane majke Ivane Simonović i njenog osamnaestomesečnog sina Lazara dirnula je srca naših čitalaca širom Australije, od Brizbejna pa sve do Perta. Zahvaljujući pomoći dijaspore, Ivana je konačno mogla da započne lečenje svog malog slabovidog sina, obezbedi hranu o kojoj je njeno dete nije moglo ni da sanja jer je nikada ranije okusilo nije, a sada pokušava da dođe do trajnog stambenog rešenja, jer nijednu dobijenu paru nije potrošila pre nego što je tri puta razmislila.


Na predlog mušterija prodavnice prehrambene robe "Eurodeli" u Dandenongu kod Melburna, koji uz kafu mogu da pročitaju i poslednji broj "Vesti", zaposleni su organizovali akciju prikupljanja pomoći za siromašnu decu u Srbiji. Znajući da će usrećiti neko dete u nevolji, mušterije prodavnice su rado ostavljale sitan novac od kusura. Tako se za nešto više od dva dana kasica napunila, pa je prošle subote otvorena pred reporterom "Vesti". Izbrojano je 480 australijskih dolara, koji su odmah prosleđeni i ovih dana biće uručeni Ivani Simonović. I ne samo njoj. Mališana poput Lazara, nažalost, puna je otadžbina.

Stiže pomoć: Stanojkovići
 


- Na predlog našeg poznanika i redovne mušterije Dragana Đokovića organizovali smo ovu akciju kako bismo pomogli samohranoj majci Simonović i jednom čoveku za koga smo pročitali da ima desetoro dece. Voleli bismo da se sakupljeni novac podeli na ove dve porodice, a danas započinjemo i novu akciju prikupljanja sredstava ali u većoj kasici - kaže Dušan Božić iz prodavnice "Eurodeli" i nastavlja: - Gotovo da niko nije osetio manjak u kućnom budžetu što je sitan kusur ostavio u kasici, ali kada svi zajedno to uradimo, dobije se suma koja je značajna za one koji nemaju ništa, koji nisu imali sreću da žive ne oskudevajući ni u čemu kao mi ovde u Australiji.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Spaseni: Ivana Simonović sa sinom Lazarom
 


Prikupljanje pomoći za siromašne u Srbiji, veruju u "Eurodeliju", biće stalna akcija i ne sumnjaju da će i nova, veća kasica uskoro biti napunjena do vrha.


- Nismo imali potrebu da ljudima govorimo da stavljaju novac u kasicu jer akciju nastavljamo. Oni rado to čine i pohvalili su ovu lepu ideju. To je i razlog zbog čega smo odlučili da ova akcija bude stalna. Naše mušterije ovde mogu da pazare, popiju kafu i pročitaju "Vesti". Humanitarni most je stekao veliko poverenje među našim ljudima, jer mogu da pročitaju i vide da je njihova pomoć stigla direktno u ruke nevoljnicima. Svaka čast vašim reporterima koji obilaze sve te nesrećne ljude - ističe Dušan Božić.
 

Ideja Dragana Đokovića

Inicijator akcije Dragan Đoković veruje da će primer iz Dandenonga probuditi savest iseljenika u Australiji i podstaći ih da češće pomažu svoje sunarodnike u rodnom kraju ili otadžbini.
- Imamo sreću da živimo u Australiji gde se država brine o siromašnima. Nažalost, Srbija nije toliko bogata zemlja da to može na isti način da radi. Mislim da svi mi koji živimo u ovom izobilju ne smemo da zaboravimo ljude u nevolji. Ono malo što ponekad odvojimo, to je izuzetno mnogo za one koji nemaju ništa - kaže inicijator akcije Dragan Đoković.

 

Iznenađenje

Konačna odluka organizatora prikupljanja pomoći za najugroženiju decu u Srbiji je da se suma od 480 australijskih dolara podeli na jednake delove. Po 240 dolara namenjeno je samohranoj majci Ivani Simonović i njenom sinu Lazaru, i, kako su napisali, porodici sa desetoro dece o kojoj su čitali na Humanitarnom mostu. Poslednja tako brojna porodica o kojoj je pisano jeste Stanojković sa Kosova. Majka Ljiljana i otac Radovan žive u selu Sušići kod Štrpca i jedva prehranjuju desetoro mališana, naročito od kada je glava porodice doživeo saobraćajnu nesreću od koje se teško oporavlja.
Novac za Ivanu Simonović već je u Vranju, a u toku je traganje za najbržim putem kojim će donacija stići i do Stanojkovića.

2024 © - Vesti online