Ponedeljak 16.05.2011.
16:33

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Sve o hemiji na jedan klik od vas

’’Imamo za cilj da obezbedimo što bolje obrazovanje za što veći broj ljudi. Da bi do toga došlo, treba odgovoriti na pitanja da li je škola dostupna svima i da li znanje koje se nudi uopšte funkcionalno. Imamo negativan odgovor na oba pitanja’’, objasnila je Kovač-Cerović na promociji edukativnog sajta o hemiji - chemgeneration.com.

’’Škole ne nude funkcionalno znanje, a njegov nivo je ispod stupnja koji je u regionu. Napravili smo određeni napredak u periodu od 2006. do 2009. godine, ali imamo veće ambicije. Moramo ozbiljnije pristupiti, posebno u sferi prirodnih nauka, jer nema napretka u naučnom razvoju’’, istakla je ona.

Ona je, takođe, kritikovala pojavu da takva vrsta ’’beskorisnog’’, nefunkcionalnog

U planu stipendije

 

Prof. Jovančićević kazao je da će tokom juna početi razgovori o tome da ''BASF'' učestvuje u dodeljivanju stipendija studentima Hemijskog fakulteta.

znanja izaziva odboj kod mladih da nastave da se bave time.

Kovač-Cerović je, komentarišući sajt chemgeneration.com., koji je nastao u saradnji Hemijskog fakulteta i kompanije ’’BASF’’, objasnila da bi ova internet stranica trebalo da probudi interesovanje za hemiju kod ljudi, posebno kod mladih.

’’Ovaj sajt može da ’izazove’ povećanu radoznalost, motivaciju, samostalno istraživanje i učenje. Nadam se da će izazvati ’zavist’ kod drugih disciplina, kako bi i one izgradile nešto slično ovome’’, rekla je ona.

Profesor i dekan Hemijskog fakulteta Branimir Jovančićević izrazio je očekivanje da će internet stranica doprineti interakciju hemičara sa dešavanjima u svetu, a samim tim i uticati na napredak hemije u državi. Direktor ’’BASF Srbija’’ Harald Kube ukazao je da je ’’hemija deo naših’’ života, i da je obrazovanje jedini način da se ostvari korist od pomenute prirodne nauke.


Glavni cilj sajta ''chemgeneration.com'' je da promoviše hemiju kroz razne multimedijalne sadržaje, interaktivne ilustracije, igrice i najmodernijih veb aplikacija, i na zanimljiv način približi je mlađim generacijama.


Pojedinačna poglavlja veb stranice detaljno govore o istoriji hemije, glavnim oblastima njene primene (saobraćaj, medicina, prehrambena industrija), i onim otkrićima za koja se očekuje da će biti predstavljena u bliskoj budućnosti.

2011. godina - godina nauke

 

UNESCO je proglasio 2011. godinu Međunarodnom godinom hemije i na taj načinželeo da oda počast otkrićima u hemiji i velikim hemičarima, kao npr. životu i radu Marije Kiri, koja je pre 100 godina dobila Nobelovu nagradu.

2024 © - Vesti online