Sreda 18.05.2011.
02:30
S. P. - Foto: S. P.

Za dečje letovalište 6.000 dolara


- Nije bilo kao nedavno u Melburnu, gde su se sve crkvene opštine uključile u sakupljanje priloga, ali smo zadovoljni i zahvalni svima koji su došli u subotu uveče u salu CŠO "Sveti Nikola" u Blektaunu - kaže ispred organizatora, Saveza kola srpskih sestara, njegov predsednik Dušanka Timotić.

Aplauzi i osmesi


Tokom večeri u Blektaunu, pred posetiocima su nastupile folklorne grupe crkvenih opština "Sveti Stefan" iz Ruti Hila, "Sveti Georgije" iz Kabramate, "Sveti knez Lazar" iz Aleksandrije i "Sveti Sava" iz Mona Vejla.

 

Deca su pobrala aplauze i osmehe, a nastupom su svakako dala doprinos sređivanju letovališta.

Ona ističe da je najveći prilog stigao iz Kanbere, donacija Kola srpskih sestara "Kosovka devojka" pri CŠO "Svetog Save" sa Farera.


- Oni su dali 500 dolara i zahvalni smo svima na toj, kao i na drugoj pomoći. Doneli su razne pakete i prase, a ogroman doprinos večeri dala je radom njihova grupa koja je u Sidnej stigla predvođena novim sveštenikom Goranom Ćećezom. Veoma su nam pomogle i sestre iz Vulongonga sa predsednicom Stajkom Dragišić i blagajnicom Bosom Nešić. One su dale 200 dolara. Nažalost, na dobrovoljnim prilozima dobili smo samo 1.050 dolara.


Šta je sada najpotrebnije u Ilajnu, pitamo gospođu Timotić.


- Prošle godine su, kako je rekao prota Saša Radojičić, duhovnik Saveza i direktor letovališta, urađene tri prostorije. Jedna velika kelija za devojčice, s klozetima i tuševima, a preuređena su i dva stana za momke. Ali nam je potrebno više kreveta i ono što smo imale u Kanberi, u Kaleniću, misli se na ostavu, kancelariju, praonicu... Sve je potrebno da bismo mogli da radimo, a da ne ometamo rad i život u manastiru. Nije to kao u Kaleniću, a ja se molim Bogu, i vladika je obećao da će nam se manastir vratiti. Ako Bog da pa se to desi, imaćemo lepa letovališta na dve strane.


Savez kola srpskih sestara vodi letovalište za decu 30 godina. Koliko Ilajn može da primi dece i da li je moguće organizovati boravak i zimi?


- Razmišljali smo o tome jer smo to imali u Kaliniću. Ali, Ilajn je dosta hladan i vetrovit, a nemamo sredstava da obezbedimo grejanje.
Savez će i dalje, ističe na kraju razgovora gospođa Timotić, nastaviti sa akcijama prikupljanja sredstava za letovalište.

2024 © - Vesti online