Ponedeljak 16.05.2011.
12:57 >> 21:11h
Fonet

Dačić o podeli govorio u svoje ime; Kodeks nije prekršen

Ivica Dačić

 Dačić je novinarima rekao da ne može Vlada da kreira politiku njegove partije, da vreme radi protiv Srbije kada je reč o Kosmetu i da je najbolje rešenje ono koje je brzo i realno.

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović rekla je da Vlada nije razmatrala ideju o podeli KiM, ali da je stav Ujedinjenih regiona Srbije, čiji je ona član, da inicijativa Ivice Dačića treba da bude razmatrana.

Kalanović je, govoreći na konferenciji za novinare kao funkcioner Ujedinjenih regiona Srbije i G17 plus, rekla da je predlog Dačića legitiman.

Na pitanje da li je Dačić prekršio obavezu da u javnosti mora da zastupa stavove Vlade, ona je rekla da o tome ne odlučuje "potpredsednica Vlade" i da postoji jasno definisan kodeks ponošanja ministara.

"Lično mislim da Dačić nije prekršio kodeks, i da njegova inicijativa treba da bude razmatrana", rekla je ona.

Homen: Nema sankcija za Dačića

 

Koordinator Vlade Srbije za odnose s javnošću Slobodan Homen rekao je danas da Vlada nije raspravljala o podeli Kosmeta i da potpredsednik Vlade Ivica Dačić neće snositi sankcije zbog iznošenja takvog stava jer je jasno naznačio da je reč o ličnom stavu.

"Vlada Srbije nije raspravljala o podeli Kosova, niti je to njen stav. To doživljavam kao lični stav Dačića", rekao je Homen za agenciju Beta.

Homen je ocenio da Vlada Srbije "nije mesto" na kojem bi se raspravljalo o ideji podele, jer bi to značilo kršenje skupštinske rezolucije o Kosovu.

 
Jeremić: O KiM samo u skladu sa Ustavom Srbije

Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je večeras u Novom Sadu da postoji samo jedna politika o Kosovu i Metohiji (KiM), zasnovana na Ustavu Srbije.

“Kađe reč o budućem statusu KiM postoji samo jedna politika, a to je politika zasnovana na Ustavu Republike Srbije i obavezujućim odlukama Narodne Skupštine”, dodao je on odgovarajući na pitanje novinara, uoči predavanja koje je studentima Pravnog fakulteta održao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, buduće rešenje statusa KiM mora da bude u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali i kao rezultat kompromisa.

“Pregovorima o Kosovu pristupamo sa te pozicije i ona se nije promenila. Nadam da će započeti dijalog između Beograda i Prištine dovesti do rešenja koje će omogućiti stabilnost i prosperitet celog regiona”, zaključio je Jeremić.

2024 © - Vesti online