Ponedeljak 16.05.2011.
10:47
Blic

Zapad izgubio poverenje u Tomu

Stranci ne razumeju što je Toma zapeo za štrajk i ne žele da im to uradi u Briselu

Nikolićev štrajk, pomalo zaboravljen u domaćoj javnosti, i dalje je jedna od glavnih tema političara u Vašingtonu i Briselu zaduženih za Balkan, kao i u diplomatskim krugovima u Beogradu. Zapadnjaci su još zbunjeni tim potezom. O njihovim sadašnjim razmišljanjima o stranci koja je privukla njihovu pažnju posle raspada radikala i brzog rasta rejtinga, za "Blic" svedoče ljudi koji imaju učestale kontakte sa diplomatama.

"Zapadnjaci ne razumeju njegov potez, jer to nije način političke borbe danas u Evropi. Redovno me pitaju 'kako mu je to palo na pamet', a ja im odgovaram 'zašto ste vi očekivali da naprednjaci postanu drugačiji nego što su bili u SRS?'. Štrajk bi mogao da se vrati kao bumerang i na domaćoj sceni pred izbore u vidu pitanja: kako će da vas spase onaj ko na prvu krizu legne u krevet", rekao je za "Blic" Miljenko Dereta, direktor Građanskih inicijativa.

Prva Nikolićeva konstatacija posle povratka u politički život bila je da je "uveren da poverenje građana u njega i njegovu stranku nije poljuljano i da će njegov štrajk glađu i žeđu radi raspisivanja prevremenih izbora dati rezultate". Ovo će se najverovatnije, sudeći po reakcijama koje ne jenjavaju, ispostaviti kao Nikolćev san.

"Štrajk ih je sve iznenadio jer ga nisu razumeli, ni razloge ni takvu odlučnost vezanu za pitanje datuma izbora, a nisu razumeli ni kuda sve to vodi. Nedavno sam se vratio iz Brisela i tamo, kao i ovde, svi štrajk smatraju kontraproduktivnim, naročito u svetlu poverenja koje je SNS stekla poslednjih godina. Opšta ocena je da je to nerazuman čin", rekao je Saša Mirković, direktor spoljnih komunikacija B92. 

Mirković dodaje da su neke diplomate otvoreno iznosile tezu da bi posle tako nerazumnog čina "Nikoliću moglo da padne na pamet da, ako ne bude više u opoziciji, isti metod primeni i u nekom drugom važnom gradu, kao što su Brisel ili Hag".

Aleksandra Joksimović. bivša zamenica ministra spoljnih poslova, objašnjava da štrajk žeđu i glađu u političkoj borbi koja se odnosi na izbore nije u EU uobičajen i prihvatljiv.

"Strani političari od svih svojih partnera očekuju da ih unapred obaveste i objasne im naredne političke korake. Oni očekuju najavu, vole i naučeni su da ih obaveste čak i mediji. Nikolić je evropske partnere iznenadio, a oni t ne vole. U EU postoji uverenje da taj potez nije bio neophodan", kaže Joksimovićeva.

2024 © - Vesti online