Ponedeljak 16.05.2011.
06:36 >> 20:01h
Vestionline

Lipski vršilac dužnosti šefa MMF umesto Stros-Kana

Džon Lipski
 

Kan ostaje u pritvoru bez mogućnosti da plati kauciju

 

Sud u Njujorku odlučio je danas da zadrži u pritvoru direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Štros-Kana, koji je optužen da je u jednom hotelu seksualno napastvovao spremačicu.

 

Tužilaštvo je zatražilo da Štros-Kan ostane u pritvoru zbog mogućeg bekstva u Francusku ukoliko bude pušten.

 

Advokati odbrane predložili su da Štros-Kan bude pušten uz plaćanje kaucije od milion dolara.

 

Sud je odbio ovaj zahtev.

 

Ako ga sud osudi, Stros-Kana može dobiti zatvorsku kaznu od 70 godina, naveo je sud i dodao da je sledeće saslušanje zakazano 20. maja.

Stros-Kan je u subotu izvučen iz aviona na njujorškom aerodromu, 10 minuta pre poletanja za Pariz, pošto je protiv njega podignuta optužnica za seksualni napad na spremačicu hotela nedaleko od Tajms skvera.


Marej je rekao da će Lipski o razvoju događaja obavestiti članove Borda direktora MMF-a, koji nadgledaju dnevne operacije te međuarodne finansijske institucije.


U skladu sa standardnim procedurama MMF-a, Džon Lipski, prvi zamenik izvršnog direktora, je vršilac dužnosti direktora kada ovaj nije u Vašingtonu, rekao je Marej.


U saopštenju MMF-a, koje je potpisala drugi portparol MMF-a Kerolajn Etkinson, ističe se da MMF ostaje u potpunosti funkcionalan i operativan.


U tom saopštenju se samo potvrđuje da je Stros-Kan uhapšen i da je zadržao svog privatnog advokata da ga zastupa u tom slučaju. MMF nema komentar o tome, navodi se u tekstu i napominje da će sva pitanja u vezi sa tim slučajem biti preusmerena Stros-Kanovima advokatima i lokalnim vlastima.

2024 © - Vesti online