Ponedeljak 16.05.2011.
13:06
Lj. Ivanović - Vesti

Mafija provozala Koridor 10

Probili sve rokove: Radovi na Koridoru 10
 

U centru pažnje sada je biznismen Milo Đurašković, vlasnik Nibens grupe, koji je uhapšen zbog sumnje da je malverzacijama oštetio firmu FAM za 32 miliona evra, kao i zbog zloupotreba prilikom izgradnje puteva u požarevačkom kraju.


U najkraćem, policija tvrdi da je iz Đuraškovićevih firmi sistematski izvlačen novac, one bi potom iskazivale gubitke, dok je samo jedna firma, ona matična ostvarivala velike profite. Reč je o nastavku policijske akcije u kojoj je samo nekoliko dana ranije na srpsko-bugarskoj granici uhapšen Radoslav Savatijević Kene i nekolicina njegovih saučesnika, koji se pominju i u aferi Kolubara, ali se za sada sumnjiče samo za zloupotrebe prilikom izgradnji lokalnih i regionalnih saobraćajnica.


Međutim, PZP Beograd je sastavni deo Nibensa i njen direktor Bora Jelić je na spisku uhapšenih, mada je sam posao konzorcijuma koji je dobio državni posao prebačen ranije sporazumom na Preduzeće za puteve Užice. U svakom slučaju, predstavnici države se nadaju da će odredba iz ugovora o "solidarnom preuzimanju posla" biti dovoljna da drugi članovi konzorcijuma preuzmu obaveze firme koja bi iz gradnje bila isključena.

Zoran Drobnjak

Prema rečima direktora Puteva Srbije, Zorana Drobnjaka, koji je i sam nekada bio u Đuraškovićevom PZP Beograd, firme iz Nibens grupe nisu bila angažovane na projektima koje vodi to javno preduzeće.


- Poslove na Koridoru 10 i 11 vode Koridori Srbije, a sa nama neke od Đuraškovićevih firmi rade samo eksproprijaciju zemljišta na deonici Obrenovac-Ub, Lajkovac-Ljig, kao i na jednoj od deonica od Niša prema Dimitrovgradu, ali ti poslovi neće biti ugroženi - izjavio je Drobnjak.


Da li je država mogla ili morala da zna sa kime sklapa poslove i da li je to oslobađa bilo kakve odgovornosti, pitanje je na koje će odgovorni iz Ministarstva za infrastrukturu i vlade morati pre ili kasnije da daju odgovore.


Zid ćutanja o korupciji mogao bi uskoro da padne, i to na poslovima gradnje autoputeva u Srbiji.


Gde ima velikog novca ima i mogućnosti za korupciju. Upravo u ovome leži glavni problem Koridora 10, smatra Danilo Šuković iz Saveta za borbu protiv korupcije.


- Pokazuje se sva neefikasnost državne uprave i korupcija. Podsetio bih da izgradnju puteva u Srbiji po pravilu prate afere, od lokalnih predizbornih do koncesije za gradnju autoputa Beograd-Požega - dodaje Šuković.


Decenijama se taj posao razvlačio, političari su se fotografisali pored bagera i putara pod šlemovima, ali je činjenica da Srbija nema završen autoput od Niša do granice s Makedonijom, da od Novog Sada do Horgoša postoji samo poluautoput, prestonica nema obilaznicu, niti imamo krak od Niša do Dimitrovgrada i to više od tri decenije otkad je gradnja počela. Jedini vidljiv rezultat za deset godina tranzicije po svemu sudeći biće most preko Dunava kod Beške.
 

Obmana s rokovima

Problem je što Vlada okleva da otvoreno kaže da autoputa nema jer smo raspisivali tendere i povlačili novac iz inostranstva a da nisu postojali projekti, zemljište nije izuzeto, a kastastar je bio neuredan.
"Očekivanja da se projektna dokumentacija završi još u 2009. godini nisu se obistinila delom zbog spore dinamike domaćih projektantskih kuća u izradi, a delom i zbog potrebe za čestim ispravljanjima i dorađivanjima glavnih projekata po zahtevima tehničke kontrole. Tako su se izrada projektne dokumentacije i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa preneli na celu 2010. i nastavljaju se u 2011. godini" navode u Koridorima Srbije.
Od 300 kilometara sav napor Vlade sveo se na izgrađenih 47,5 kilometara do 2011. godine! 

 

Oprezno ćutanje

Milutin Mrkonjić

Ministarstvo za infrastrukturu se ne oglašava, što je u najmanju ruku čudno, budući da je Nibens grupa uključena u neke veoma velike države projekte, svojevremeno uključujući i gradnju 110 kilometara na severnom kraku Koridora 10, kao i poslovima na budućem Koridoru 11. Oprezno se samo oglasila državna firma Koridori Srbije iz koje poručuju da ne očekuju probleme jer ugovor o izgradnji Koridora 10 kroz Vojvodinu nije sklopljen sa Nibens grupom, već sa konzorcijumom čiji je jedan član PZP Beograd.

2024 © - Vesti online