Ponedeljak 16.05.2011.
04:14
Beta

NATO bombardovao naftni terminal u Ras Lanufu

Zvaničnici NATO nisu komentarisali navode iz Libije 

Napad je usledio pošto je Velika Britanija zatražila od Alijanse da proširi napade na teritorije pod kontrolom libijskog vođe Moamera Gadafija.


Libijska televizija javila je da su bombe pogodile rezervoare s metanolom u lučkom gradu Ras Lanuf i da je došlo do curenja tog gasa. Zvanični NATO nisu komentarisali napad.


Libijski pobunjenici su saopštili da su preuzeli potpunu kontrolu nad Misratom, 200 kilometara istočno od Tripolija. To je jedini veliki grad u zapdnom delu Libije koji je pod kontrolom pobunjenika. Više od hiljadu ljudi je poginulo u sukobima u Misrati.

Eksplozije i u Tripoliju

Nekoliko snažnih eksplozija potreslo je Tadžuru, istočno pregrađe libijske prestonice Tripolija, tvrde očevici na koje se poziva agencija AFP. Zvanična libijska agencija Džana je javila i da je NATO bombardovao vojne i civilne mete u gradu Zuara, 120 kilometara zapadno od Tripolija.


Džana je izvestila da je u tom napadu bilo žrtava i da je pričinjena materijalna šteta, ne navodeći druge detalje. NATO je potvrdio da je u oblasti Zuare gađao vojnu opremu koju su snage Muamera el Gadafija koristile za napade na civile.


Tadžura, u kojoj se nalazi nekoliko vojnih postrojenja i radara, skoro svakodnevno je na meti vazdušnih napada koji su počeli 19. marta.

2024 © - Vesti online